Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejere skruer op for lånehastigheden - største stigning i realkreditlån i mere end 10 år

Boligejere skruer op for lånehastigheden - største stigning i realkreditlån i mere end 10 år

27. august 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Nationalbanken viser, at boligejerne har realkreditlån for i alt 1.467 mia. kr. Det er 71 mia. mere sammenlignet med for et år siden og svarer til en stigning på 5,1%. Det er den største stigning i danskernes realkreditlån siden 2008.

Boligejerne skruer op for lånoptagelsen ovenpå det mærkbare rentefald i 2019. Siden årsskiftet er renten på et fastforrentet lån halveret to gange - først fra 2% til 1% og dernæst til 0,5% - og det har givet anledning til, at mere end 100.000 boligejere har lagt lånet om, hvor nogle i samme anledning øger lånet. I bund og grund overrasker det mig ikke væsentligt, at boligudlånet tikker op og med en større hastighed i takt med et rentefald og omlægningsaktivitet af den størrelsesorden, som vi har været vidne til i år.

Væsentligt at bemærke er, at selvom stigningen i danskernes realkreditlån er den højeste i mere end 10 år, så er vi langt fra stigningerne, som vi så tilbage i midten af 00’erne. Her steg realkreditudlånet med den dobbelte hastighed og lød årligt på den gode side af 10% i perioden fra 2005-2007. Den nåede tilmed i en kort periode på en årlig vækst på over 14%.

Sikkerhed trækker læsset

Tager vi et spadestik dybere, står det med al tydelig klart, at lånestigningen er drevet af de mest sikre låntyper. De fastforrentede lån står for mere end den samlede stigning. Lån med fast rente er således steget med 75 mia. kr. siden sidste år, mens variabelt forrentede lån i samme periode er faldet med 4 mia. kr. Samme tendens gør sig gældende for lån med afdrag, som står for en stigning på 70 mia. kr., mens de afdragsfrie lån blot er steget med 1 mia.

Jeg hæfter mig naturligvis ved hastigheden i boligejernes lån, men må erkende, at det på ingen måde giver mig bekymrende panderynker. Livrem og seler er om noget kommet på mode igen hos boligejerne, hvor de mest sikre lån er altdominerende i udviklingen. Og mens realkreditudlånet stiger, så er bankudlånet tikket en anelse ned siden sidste år.

Understøtter privatforbrug, men ingen forbrugsfest i sigte

Med klækkelige rentebesparelser og større lån vil der være en vis grobund for en stigning i privatforbruget. Dog sparer danskerne i høj grad op i øjeblikket med en lav forbrugskvote, og vi forventer, at den store tilbøjelighed til at spare op holder fast i en tid endnu. Så selvom rentefald og flere penge mellem hænderne hos mange boligejere understøtter privatforbruget, forventer vi på ingen måde en forbrugsfest af dimensioner. Det er danskerne ganske enkelt blevet for forsigtige til.