Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
1 pct. lån med afdragsfrihed på vej ud af spil igen

1 pct. lån med afdragsfrihed på vej ud af spil igen

27. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Totalkredits 30-årige 1 pct. lån med afdragsfrihed handler netop nu over kurs 100. Kursen ligger p.t. i 100,073, og holder det niveau dagen ud, så lukker det for tilbudsgivning på mandag. Også det 30-årige 1 pct. lån med afdrag lukkede i tirsdags efter, at det kun nåede at være åbent for tilbud i én dag i denne omgang.Hvis 1 pct. lånet med afdragsfrihed lukker, så er der heldigvis attraktive alternativer på hylden i form af det 30-årige 0,5 pct. lån med afdragsfrihed, som p.t. handler i omegnen af kurs 96.

Vi forventer nemlig, at den såkaldte indlåsningsrisiko kan afblæses på Totalkredits 0,5 pct. lån med afdragsfrihed i næste uge, da udstedelsen med hastige skridt nærmer sig tommelfingerreglen på 5 mia. kr. P.t. er der udstedt for ca. 4,5 mia. kr. i serien, som altså er et mulehår fra at nå de 5 mia. kr. i udstedelse.

Og lukker det 30-årige 1 pct. lån med afdragsfrihed, vil det blot skubbe yderligere på udstedelserne i serien bag 0,5 pct. lånet, da det så er eneste alternativ for boligejere med hang til afdragsfrihed.

Hvad skal man vælge?

Hvis vi står i en situation, hvor både 0,5 og 1 pct. lånet er åbent (som det har været de seneste 14 dage), så kan spørgsmålet om, hvilket et af lånene man skal vælge opstå. Helt overordnet så er der fordele og ulemper ved begge lån, for man kan ikke få i både pose og sæk. Man får det laveste kurstab på 1 pct. lånet, men til gengæld en højere kursfølsomhed på 0,5 pct. lånet. Samlet over hele lånets løbetid vil 0,5 pct. lånet samlet set være billigst.

Har man derfor en længere horisont i sin bolig, så taler det for, at man vælger 0,5 pct. lånet, især nu hvor vi forventer, at indlåsningsrisikoen står foran en afblæsning i næste uge.

Men uanset om renten hedder en hel eller en halv, så er faktum stadig, at vi har et hamrende lavt renteniveau, og omlægningsmulighederne er gode her på tærsklen til oktober, som er sidste stop inden opsigelsesfristen ved udgangen af måneden.

Kort om indlåsning

En tommelfingerregel for, hvornår en serie er uden risiko for indlåsning er, når seriestørrelsen runder 5 mia. kr. Herudover er der også internationale likviditetsregler, som inddeler obligationer efter, hvor likvide de er. Her lander de i den næstbedste kategori, når de er på omkring 1,9 mia. kr. og i den bedste kategori, når de runder 3,8 mia. kr., som serien altså med længder har overhalet.

Risikoen for indlåsning er størst på små obligationsserier, da der ikke er opbygget tilstrækkelig likviditet, som ejes af få investorer. Det betyder, at man risikerer at indfri til en højere kurs, end man ellers kunne have forventet, og det derfor bliver dyrere at indfri lånet.