Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Svag vækst i Euroområdet udfordrer det danske opsving

Svag vækst i Euroområdet udfordrer det danske opsving

24. januar 2019
Gå til nyhedsoversigt

Euroområdet har oplevet aftagende vækst igennem året og en dugfrisk måling af virksomhedernes syn på aktiviteten i økonomien, det såkaldte PMI fra euroområdet, viser desværre ikke tegn på, at en vending er lige om hjørnet. Det samlede PMI-indeks for euroområdet fortsatte den nedadgående tendens i januar og faldt til 50,7 fra 51,1 i december og der er dermed fortsat ikke nogen klare tegn på, at afmatningen i euroområdet er ved at vende.

Det er naturligvis ikke godt nyt for dansk økonomi, når aktiviteten i nogle af vores største samhandelslande aftager. Eksporten er en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi og selvom opsvinget herhjemme gennemgående er robust, så er det svært at bibeholde væksten, hvis det kun er de danske forbrugere der driver efterspørgslen. Vi tror fortsat på, at væksten i euroområdet vil få lidt mere fart på de kommende måneder, men vi mangler fortsat at se overbevisende indikationer på, at vækstafmatningen ikke fortsætter længere ind i 2019.

Fransk uro rammer servicesektoren og tysk industri skuffer

Uroen i Frankrig som følge af protesterne fra de ”gule-veste” satte sig for alvor i det franske PMI for servicesektoren i december måned, hvor indekset styrtdykkede og selvom protesterne er stilnet lidt af, så faldt det franske PMI indeks mod forventning yderligere i januar måned. Dermed ligger indekset fortsat under 50, der er grænsen mellem positiv og negativ vækst.

Mere bekymrende er det, at PMI for den tyske fremstillingssektor også tog et dyk til lige under 50. Den tyske fremstillingsindustri har været hårdt ramt af en opbremsning i bilindustrien, som følge af nye emissionstest, men de effekter burde være ved at aftage. Ser vi ikke en bedring i den tyske industri over de kommende måneder, tyder det på, at der er en underliggende opbremsning på spil udover den midlertidige effekt fra bilindustrien.

Der var dog et lyspunkt i den tyske servicesektor, hvor PMI indekset steg og det løftede det samlede PMI for Tyskland en smule højere i januar. De tyske forbrugere er begunstiget af lave renter og stigende indkomster og dermed er privatforbruget en vigtig buffer for tysk økonomi i en situation hvor eksporten halter.