Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
ECB overrasker og sender renterne ned

ECB overrasker og sender renterne ned

12. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Draghi slutter på (rente)bunden. ECB sænker helt som ventet renten, så indlånsrenten nu kommer til at lyde på -0,50% mod -0,40% før. Det store spørgsmål har været, hvor meget, renten skulle ned med, og ikke om den skulle ned. Den dominerende forventning til mødet inklusiv vores egen var på 10bp, som altså også blev indfriet. Selvom en del af markedet havde sat næsen op efter en rentesænkning på 20 bp, så sletter banken samtidig tidsformuleringen i at holde renterne på nuværende eller endnu lavere niveauer. Tidligere har man en horisont frem mod næste sommer, mens det nu er direkte betinget af inflationsudviklingen. Oveni det introducerer banken nyt QE-program med opkøb for 20 mia. euro om måneden uden nogen egentlig slutdato. Herudover tilføjes en håndsrækning til bankerne med introduktion af differentierede renter.

Centralbanken overrasker på den lidt mere langsigtede horisont, hvor de dels åbner døren for at skyde en renteforhøjelse længere ud i horisonten sammen med et opkøbsprogram uden nogen slutdato. Vi ser også, at de tyske og danske lange renter umiddelbart falder mere end de korte renter. De tyske og danske 10-årige renter falder omkring 5 bp umiddelbart ovenpå rentemødet.

Vi forventer ikke, at ECB er færdige for i år. Der er grobund for yderligere rentesænkning med svagere vækstforventninger, politiske risici og med en inflation, der endnu er langt fra målet. Vi ser endnu en rentesænkning fra ECB inden udgangen af året, som forventeligt kommer til december. Ved årets udgang er der i øjeblikket indpriset en sandsynlighed på blot 13% for en uændret rente på -0,50%. Omvendt er der indpriset 87% for en endnu lavere rente lige fordelt mellem yderligere rentesænkning på henholdsvis 10 bp og 20 bp.

Vi forventer, at Nationalbanken følger vejen dybere ned i negativt territorium kl. 17 i dag. Vi ser indskudsbevisrenten blive sænket fra -0,65% til -0,75%, dvs. 10bp som ECB.

Vi venter på yderligere detaljer på henholdsvis pressemødet kl. 14.30 og ny pressemeddelelse kl. 15.30.

Klækkelige rentebesparelse fortsætter for boligejerne

Den ekstremt lempelige pengepolitik fra ECB er med til at holde de danske boligrenter på et rekordlavt niveau. Og dagens rentesænkning understreger blot, at der ikke er det store i sigte, hvad angår rentestigninger. Kursen på det populære 0,5%-lån tikker med rentefaldet efter rentemødet en anelse op og ligger på omkring 97,3.

De historisk lave renter resulterer i klækkelige besparelser for boligejere i titusindvis, og det er som sådan også positivt. Man skal dog være varsom med at gå for blåøjet ind i rentefaldet, eftersom det i bund og grund sker på en negativ baggrund med vækstafmatning og nervøsitet om fremtiden. Og det er bestemt et udtryk for en reel trussel, som også kan true dansk økonomi på sigt, hvis de udenlandske tordenskyer svæver ind over Danmark.