Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigning i beskæftigelsen vender tilbage

Stigning i beskæftigelsen vender tilbage

23. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen, som viser, at 3.900 flere kom i arbejde i juli. Der er nu tale om, at 2.788.900 lønmodtagere er i beskæftigelse i Danmark.

Der er med dagens offentliggørelse tale om en vaskeægte beskæftigelsesrekord. Aldrig har så mange været i arbejde i Danmark. Stigningen i juli er på mange måder tilfredsstillende ovenpå to sløje måneder, hvor beskæftigelsen har stået i stampe. Set over et bredere spektrum af hårde nøgletal er dansk økonomi kommet rigtig godt i gang med 3. kvartal, hvor vi ser i Industriproduktionen samt eksporten stige og altså nu akkompagneret med tal fra arbejdsmarkedet, som viser fortsat fremgang.

Det seneste år er beskæftigelsen steget knap med 37.000, og zoomer vi ind på udviklingen i 2019 alene, så er foreløbig knap 21.600 flere kommet i arbejde i år. Til sammenligning kom rundt regnet 30.000 flere i arbejde i samme periode sidste år, og det er helt naturligt, at beskæftigelsesstigningen klinger af i takt med at der bliver færre ledige hænder. Hertil står deltidsbeskæftigede for en pæn del af beskæftigelsesstigningen de senere år. I årets første halvår 2019 har deltidsbeskæftigede stået for 43% af de nye jobs.

Det er særligt inden for handel og transport, industrien og det offentlige, at der er blevet ansat flere personer i juli. Billedet er helt det samme, når vi ser på året som helhed.

Fortsat beskæftigelsesfremgang i vente

Vi forventer, at den samlede beskæftigelsesfremgang i år ender på 30.000 personer om følges op af yderligere 20.000 til næste år. Der vil således fortsat være tale om, at flere kommer arbejde, som understøttes af en øget arbejdsstyrke. Stigningen vil dog ske i et lavere tempo end i de foregående år. I 2018 og 2017 steg beskæftigelsen med henholdsvis omkring 45.000 og 46.000.

Tager vi de fremadskuende briller på, så er fortsat beskæftigelsesfremgang ikke mejslet i sten, og det er især udenlandske faktorer, som står klar med kæppen til at stikke den ind i hjulet. Vi er som en lille og åben økonomi meget påvirkede af, hvordan det går i resten af verden, hvor handelskrig, et uforløst Brexit og recessionsfrygt hænger over den globale økonomi som mørke tunge skyer. Og de udenlandske risici af den størrelse har bestemt potentialet til at stikke kæppen i hjulet og vende beskæftigelsesfremgang til beskæftigelsestilbagegang.