Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Skuffende BNP-vækst i 1. kvartal

Skuffende BNP-vækst i 1. kvartal

29. maj 2019
Gå til nyhedsoversigt

BNP-væksten var i 1. kvartal 2019 0,2 procent i forhold til 4. kvartal 2018. BNP-væksten kom altså lavere ud end BNP-indikatoren der viste en vækst på 0,3 procent. Årsagen til den lave vækst skal findes i et underliggende skuffende privatforbrug og en kraftig vækst i importen.

Dagens tal var forventet væsentlig stærkere. BNP-væksten i EU var på 0,5 procent i 1. kvartal, og i USA var væksten i 1. kvartal 0,8 procent. Der var altså fint fremgang blandt vores primære handelspartnere. Dertil har vi haft en gennemsnitlig stigning i beskæftigelsen 4.100 personer om måneden i årets første kvartal, hvilket vidner om en underliggende stærkere vækst end BNP-tallene viser.

Risikoen ligger uden for landets grænser

Ser vi fremad er det endnu ikke opbygget store ubalancer i dansk økonomi. De danske forbrugere har brugt opsvinget til at nedbringe deres gæld, og forbrugskvoten er historisk lav. Det betyder at opsvinget i dag er mere robust end højkonjunkturen i 2004-2006.

De største risikofaktor for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Den politiske usikkerhed fylder meget, og hverken brexit eller handelskrigen mellem USA og Kina ser ud til at forsvinde foreløbigt. Finder parterne ikke en løsning, vil det få betydning for den globale vækst og derved også for dansk økonomi.

Ser vi fremad er den globale vækst på vej ned i gear, og de udenlandske virksomheder er ikke længere så optimistiske omkring aktiviteten i økonomien. For en lille åben økonomi som Danmark betyder det at væksten ikke vil fortsætte i samme tempo som tidligere. Vi forventer at væksten bliver 1,6 procent i 2019 og 1,3 procent i 2020.