Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lønudviklingen stiger til 2,6%

Lønudviklingen stiger til 2,6%

29. august 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop udgivet friske tal for udviklingen i lønudviklingen i Danmark. Tallene viser, at den årlige lønstigning i 2. kvartal var 2,6%. Dermed tikker lønstigningen op, hvor den i 1. kvartal lød på 2,3%.

Den højere lønstigning tilskrives især de offentlige sektorer. Lønstigningstakten tikker dog op i alle sektorer. For ansatte i kommuner, regioner og i staten lød lønstigningen på henholdsvis 3,1%, 2,9% og 2,8%. Ansatte i den private sektor oplever i øjeblikket en lønstigning på 2,5%.

Reallønsfremgang i den høje ende

På den ene side stiger lønningerne med 2,6%, mens der på den anden side kun er meget svag fremgang i forbrugerpriserne. Det giver en reallønsfremgang på 1,8%, som er i den pæne ende. Danskerne burde kort og godt opleve at have flere penge mellem hænderne.

Den rekordhøje beskæftigelse og pæne reallønsfremgang gør os til optimister på privatforbruget i den kommende tid. Læg hertil en historisk stor konverteringsbølge i 2019, som har givet mange boligejere flere penge at gøre godt med hver måned. Vi forventer, at privatforbruget bliver den drivende kraft bag opsvinget. Vi er optimister på forbrugernes og privatforbrugets vegne, men ikke jubeloptimister, da forbrugerne fortsat viser en tilbageholdenhed og et fokus på at spare op frem for at forbruge.

Stærke forudsætninger for privatforbruget kombineret med velkonsoliderede husholdninger betyder samtidig, at fundamentet ser ganske fornuftigt ud, såfremt udefrakommende risici, som handelskrig og Brexit, skulle rykke på nogle af de økonomiske plader under os.