Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Handelskrig og recessionsfrygt bider ikke på danske virksomheders humør

Handelskrig og recessionsfrygt bider ikke på danske virksomheders humør

29. august 2019
Gå til nyhedsoversigt

Det netop offentliggjorte konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik viser, at tilliden hos de danske virksomheder overordnet set stiger. Både for industrisektoren, bygge- og anlægssektoren og i detailvirksomhederne stiger humøret. Servicesektoren er eneste med fald. Barometeret dækker over virksomhedernes virkelighedsopfattelse her i august.

Det har været en turbulent måned, men det lader ikke rigtig til at bide sig fast i humøret hos de danske virksomheder. Måneden har ellers været pakket med kilder til uro, hvor Trump smed en ny toldbombe på bordet, og frygten for recession på ny er blusset op, hvor vi har oplevet et Tyskland med negativ BNP-vækst. Læg hertil et fortsat uafklaret Brexit, som bestemt ikke er uden nyheder. Det lader dog ikke til at give yderligere panderynker i de danske virksomheder, som dermed følger forbrugernes humørstigning i august.

Konjunkturbarometeret stiger for industri, bygge og detail fra henholdsvis -7 til -5, fra -5 til -4 og fra 5 til 9, hvor særligt forventningerne til den kommende tid er forbedret. I serviceerhvervene falder barometeret fra 8 til 6.

Opmærksomheden er skærpet

Dansk økonomi havde rigtig fin fart på i 2. kvartal, hvor første indikator viste BNP-vækst på 0,8%. I slutningen af perioden er der dog tegn på en vigende tendens indenfor industriproduktionen, eksporten og i beskæftigelsen. Med dagens tal over virksomhedernes forventninger - et blødt nøgletal - in mente bliver det interessant at følge den kommende tids hårde nøgletal, og om den lidt sløje slutning på 2. kvartal var en enlig svale.

Vi er optimistiske på dansk økonomis vegne. Selvom beskæftigelsesvæksten er stoppet op de seneste måneder, så er der rekordmange i arbejde i Danmark. Samtidig stiger reallønnen fornuftigt, og den seneste tids uro giver også klækkelige rentebesparelser. Forbruget er generelt i den lave ende i forhold til indkomsterne, og der er med andre ord plads til et højere forbrug. Når det er sagt, er opmærksomheden skærpet på risici uden for landets grænser, som dog foreløbig ser ud til at prelle af på humøret hos de danske virksomheder såvel som forbrugere.