Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Banen kridtes op til færrest antal tvangsauktioner i 12 år

Banen kridtes op til færrest antal tvangsauktioner i 12 år

5. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i november blev bekendtgjort 190 tvangsauktioner, når man tager højde for sæson. Det er 3 færre sammenlignet med oktober, og dermed en fortsættelse af det yderst beskedne antal af tvangsauktioner. Der er samlet set for årets første 11 måneder nu bekendtgjort 2.060 tvangsauktioner.

Vi står med tallet for november i hånden og kan konstatere, at banen er godt og grundigt kridtet op til, at 2019 bliver det år med det færrest antal tvangsauktioner siden 2007. Det er en forudsigelse, jeg godt tør lægge mig 99,99% fast på. Der skal ske en eksplosiv stigning i december, før det ikke holder. Og det kommer simpelthen ikke til at ske.

I gennemsnit har der i år været 187 tvangsauktioner om måneden, og konsekvent har antallet ikke været over 200 i én eneste måned. Der skal i december næsten 600 tvangsauktioner til, for at bryde det faktum, at 2019 vil byde på det laveste antal i 12 år. Det tror vi ikke på kommer til at ske.

Når vi ser på, hvad der holder tvangsauktionerne på et meget lavt niveau, så er der absolut ingen tegn på, at det er ved at vende. Det går godt i dansk økonomi og aldrig har der været så mange i arbejde som nu. Samtidig tjener vi flere penge, og husholdningerne har i vid udstrækning haft fokus på at spare op frem for at forbruge. Tillæg hertil de hamrende lave renter uden de store udsigter til mærkbare stigninger indenfor nærmeste fremtid. Alt sammen bidrager hver især til den yderst positive konsekvens, at færre boligejere ser boligen gå på tvangsauktion.

Sidst gang antallet af tvangsauktioner toppede var i 2010-2012, hvor der blev bekendtgjort mere end 5.000 tvangsauktioner om året mod forventeligt lidt over 2.000 i år.

Den største risiko for dansk økonomi – og en risiko for, at tvangsauktioner igen skal begynde at tikke op - foregår i udlandet. Vækstafmatning hos nogle af vores største samhandelspartnere er indenfor risikoradaren, mens også politiske risici i den grad fylder med ikke mindst handelskrig som den største uromager. Alle dele har potentialet til at stikke en kæp i hjulet i den aktuelle imponerende gode danske økonomi, som på sigt også vil smitte af på boligmarkedet og antallet af tvangsauktioner. En mærkbar rentestigning over en kort periode har også potentialet til at hive tvangsauktionerne op, men her skal vi huske op, at boligejerne i høj grad sikrer renten på boliglånet og dermed husholdningsbudgettet mod stigende renter.