Gode råd om personlige data

Internettet indeholder mange muligheder, men også mange faldgruber, hvis man ikke er opmærksom på at holde sine personlige data for sig selv. Det gælder både CPR-nummer, NemID-oplysninger og personlige adgangskoder og pinkoder. Havner disse personfølsomme oplysninger i hænderne på de forkerte i cyberspace, kan de nemlig hurtigt blive misbrugt. Det kan f.eks. være svært at se, om en service eller nettjeneste er falsk, og bliver man bedt om at udlevere sine personlige oplysninger, skal man derfor som udgangspunkt aldrig gøre det.

En kombination af CPR-nummer og f.eks. pinkode til Mobilbank er tilstrækkeligt til at udsætte dig for misbrug. Uvedkommende kan f.eks. misbruge dine personlige data til at købe varer på din regning eller til at få adgang til din bankkonto. Herunder finder du fem gode råd til, hvordan du bedst sikrer dig mod misbrug af dine personlige data og i værste fald identitetstyveri.

5 gode råd

  1. Afgiv aldrig personlige data på e-mail eller telefon. Heller ikke selv om det kan se ud til, at dataene gives til en, du kender eller føler dig tryg ved.
  2. Send ikke fortrolige oplysninger som kodeord eller billeder af dit nøglekort til nogen. Dit nøglekort og dine adgangskoder og pinkoder er og bliver personlige og må ALDRIG udleveres.
  3. Aflever aldrig din 4-cifrede pinkode til log-in i Mobilbank til nogen tjenester på internettet - heller ikke selv om de virker troværdige.
  4. Undgå at bruge den samme kombination af brugernavn og password til mange forskellige tjenester på internettet.
  5. Sørg for at bruge gode og sikre kodeord til beskyttelse af dine personlige oplysninger.

Finansrådet har flere gode råd om netsikkerhed. Læs mere.

På borger.dk kan du finde information om internet og sikkerhed og bl.a. sikre adgangskoder. Læs mere.