Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKigDigital signering Gå til navigation
Tjek 3 ting inden du køber julegaver på nettet

Tjek 3 ting inden du køber julegaver på nettet

14. december 2018
Gå til nyhedsoversigt

I disse dage stormer danskerne rundt i butikkerne for at købe julegaver. Mange af os erstatter byens juletrængsel og alarm med juleshopping på nettet. Men selvom det er både nemt og bekvemt, så husk at se dig godt for.

Nethandelen er stigende. I 2018 forventer Nets, på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, at danskerne bruger for svimlende 133,5 mia. kr. på nethandel. Det vil betyde en stigning i nethandelen på 23 pct. sammenlignet med Nets' estimat for 2017.

Men selvom det er nemt, bekvemt og ofte billigere at handle på nettet, så skal man tage sine forholdsregler – særligt i julemåneden, hvor rigtig mange danskere kaster sig over de mange gode juletilbud på nettet.

1. Er netbutikken cool nok?  

I takt med at nethandlen vinder frem, er risikoen for at blive snydt steget betragteligt. For at sikre sig, at der er tale om en seriøs forhandler, som du kan regne med, skal du først og fremmest se efter e-mærket. E-mærket betyder, at netbutikken lever op til den danske lovgivning, og at du som forbruger er sikret på en række områder i forbindelse med handlen. Derudover er det godt at holde øje med, om netbutikkens hjemmeside indeholder underlige formuleringer eller skæve priser - det kan nemlig være tegn på, at butikken er fup.

> Se også: 5 måder at spotte en fupbutik

2. Kan julegaven byttes?

Hvis du har været modig og købt en julegave på nettet, som egentlig ikke er blandt onkel Ibs højeste juleønsker - så er det en rigtig god ide at finde ud af, om og hvordan varen kan byttes. Ifølge loven har du 14 dages såkaldt "fortrydelsesret" fra den dag, du modtager varen. Det betyder, at du skal meddele butikken klart og tydeligt - inden for de 14 dage - at du ønsker at fortryde dit køb og dermed lade handlen gå tilbage. Herefter har du yderligere 14 dage til at returnere varen i. Du skal selv betale portoen, med mindre at netbutikken frivilligt tilbyder at betale den. Vær opmærksom på, at du ikke kan bytte eller fortryde billetter til sportsbegivenheder, koncerter og andre arrangementer.

Flere netbutikker udvider fortrydelsesretten - særligt op mod jul - så varerne kan byttes helt frem til januar. Men det er ikke et lovkrav, at butikken skal tilbyde dig dette. Skilter netbutikken med "bytteret" eller "returret", kan der desuden være forskel på disse. Hvor en bytteret giver dig ret til at vælge en anden vare i butikken, giver en returret dig ret til at få prisen for varen tilbagebetalt.

> Se også: 6 råd til en jul uden minus på kontoen

3. Kan pakken nå frem inden jul?

Det er ingen nyhed, at PostNord og andre pakkeleverandører har ekstraordinært travlt op mod jul. Derfor er det vigtigt, at du er ude i god tid, når du handler julegaver på nettet. Se butikkens forventede leveringstid på hjemmesiden og læg et par ekstra dage til – så er der større chance for, at julegaven når frem tids nok til, at lille Alba kan få sin julegave 24. december.

Vil du glæde din familie eller dine venner i den anden ende af landet med et julekort eller en julegave, så er det en rigtig god ide at huske PostNords tidsfrister for forsendelse af breve og pakker:

  • Julekort
    skal puttes i en postkasse senest mandag 17. december 2018 - så bør de være fremme med posten 21. december 2018, som er sidste dag, PostNord deler breve ud inden jul.
  • Julegaver
    skal sendes med pakkepost sendes senest 21. december 2018 fra et posthus eller 20. december 2018 fra en pakkeboks - for at nå frem til en modtager i Danmark inden juleaften.
Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening