Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nu kan almindelige lønmodtagere købe hus i Aarhus og tættere på København

Nu kan almindelige lønmodtagere købe hus i Aarhus og tættere på København

24. september 2018
Gå til nyhedsoversigt

Huspriserne i Danmark er steget med næsten 22 procent siden 2012. Alligevel er det nu blevet muligt at købe hus på 140 kvm flere steder for almindelige lønmodtagerfamilier, viser en ny analyse fra Arbejdernes Landsbank. Det gælder også i dyre kommuner som Aarhus og rundt omkring København.

”Der tales meget om stigende boligpriser, og man skulle umiddelbart tro, at de højere priser havde gjort det sværere at køb hus for familier med almindelige lønindkomster. Men rent faktisk har almindelige lønmodtagerfamilier med en indkomst på 880.000 kr. om året før skat nu råd til at købe hus i flere større kommuner, blandt andet i Aarhus og Roskilde,” siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Derfor har danskerne bedre råd

Danskernes større købekraft på boligmarkedet skyldes stigende realløn og lavere renter. Fra 2012 til i dag har en almindelig lønmodtagerfamilie haft en lønfremgang på lidt over 10 procent, mens familiens faste udgifter er faldet en smule i samme periode, fordi priserne på varer (dvs. inflationen) kun har været svagt stigende.

Samtidig er renteniveauet faldet fra et niveau omkring 4-4,5 pct. til 2-2,5 pct., så man i hele 67 af landets kommuner i dag betaler mindre for sit boliglån end i 2012. 

10 kommuner er åbnet op

I 2018 er kun 16 kommuner ”lukket land” for almindelige lønmodtagerfamilier. I 2012 var 26 kommuner ”lukket land”.

De 10 kommuner, hvor familierne nu atter kan købe hus, er Aarhus, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Allerød, Egedal, Albertslund, Brøndby, Solrød og Roskilde.

Det er kun i Københavnsområdet og lige nord for, hvor 16 kommuner fortsat er ”lukket land” for almindelige lønmodtagerfamilier. Men det er faktisk blevet muligt at købe hus tættere på København, fx i Egedal, Albertslund og Brøndby.

> Læs hele analysen her

Ingen boligboble i sigte

Trods de stigende priser afviser cheføkonomen, at vi er på vej mod en boligboble:

”Ifølge vores analyse, så er der på landsplan tale om en holdbar udvikling i priserne. Stigende indkomster, lavere renter og en række underliggende økonomiske forhold som beskæftigelsesfremgang og lav inflation har øget danskernes købekraft, og det giver plads til højere priser. Det betyder dog ikke, at priserne nødvendigvis vil blive ved med at stige. Renterne vil højst sandsynligt stige i løbet af det kommende år, og det vil lægge et nedadgående pres på priserne. Men samlet set ser vi ikke en udtalt risiko for voldsomme prisfald,” konkluderer Signe Roed-Frederiksen.

Videoen kan ikke afspilles, da du ikke har tilladt brug af cookies.

Fakta om vores modelfamilie

Beregningerne er baseret på vores modelfamilie med mor, far og to børn på 7 og 4 år. Familiens indkomst før skat er lidt over 880.000 kr. om året og var ca. 800.000 kr. om året i 2012. 

Familien køber et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm, belånt med 80 pct. realkreditlån, 15 pct. banklån og 5 pct. udbetaling. Realkreditlånet er et 30-årigt fastforrentet obligationslån med afdrag.

Familien har desuden en ny bil til 250.000 kr., som er finansieret med et billån på 80 pct. af bilens værdi, som betales af over 5 år med variabel rente. Familien har ikke anden gæld end til bil og bolig.

Familien har faste udgifter for 14.600 kr. om måneden i 2018 og 14.700 kr. om måneden i 2012, som dækker forsikringer (indbo, hus, retshjælp, ansvar, ulykke, bil, rejse og liv), A-kasse, fagforening, el, vand, varme, renovation, bil med tilhørende udgifter, TV/licens, telefoni, internet, vedligeholdelse af bil og bolig samt et buskort.

Det er antaget, at familien som minimum skal have et rådighedsbeløb på 15.500 kr. i 2018 og 14.500 kr. i 2012, efter de faste udgifter er betalt. Familiens samlede gæld må ikke i øvrigt overstige 4 gange deres husstandsindkomst.