Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
4 råd til at overleve januar med få kroner på kontoen

4 råd til at overleve januar med få kroner på kontoen

15. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Den søde juletid er forbi, og for mange danskere betyder det ekstra forbrug i højtiden, at der er få klejner på kontoen i januar. Men du kan sagtens få en god start på det nye år alligevel. Vi har samlet 4 gode råd til en januar med få kroner på kontoen.

1. Gå ombord i dine køkkenskabe – og planlæg dine indkøb

Dit køleskab, dine køkkenskabe og din fryser gemmer på guld – hvis du husker at udnytte al maden. På et år kan din husholdning ifølge stopspildafmad.org spare over 7.000 kr. Og om måneden kan du spare op til 4 timer i madindkøb. Gør f.eks. som supermarkederne og stil de ældre (og de åbne) fødevarer forrest i køleskabet/skabet - og helst på en hylde i din øjenhøjde - så du hele tiden er opmærksom på maden og husker bruge den. Gem dine rester et centralt sted i køleskabet og brug dem i al din madlavning, uanset om det er hverdagsmad eller gæstemad. Mangler du madvarer, så skriv tingene på en liste og køb kun dét, der står på listen.

2. Pas på tøjbutikkernes udsalgsfælder

Ifølge Danmarks Statistik bruger hver husstand i Danmark - fra storfamilier til singler - i gennemsnit 10.325 kroner om året på tøj. Det er 1.000 kroner mere end for ti år siden. Det skyldes, at tøj er blevet billigere, og at danskerne i dag nyder godt af de tusindvis af kampagne-tilbud, kundekort med rabatter samt masser af udsalg – ikke kun i vinter- eller sommerhalvåret, men hele året rundt. Selvom der kan være penge at spare på januarudsalget, så gå ikke på tilbudsjagt med bind for øjnene. Overvej hvad du har brug for og køb kun dette. Læg evt. et budget for din udsalgsjagt, inden du bliver fanget af tilbudsstemningen og bruger flere penge, end du har.

> Få hjælp til dit budget

3. Skil dig af med de ting, du ikke bruger 

Er kontoen tæt på nul, kan du give din økonomi et ekstra boost ved at skille dig af med de ting, du ikke bruger, og som kan få værdi for andre. Rapport udarbejdet af Epinion for DBA viser, at 6 ud af 10 danskere enten har købt eller solgt noget brugt inden for det seneste år. Og at hele 12 procent af det samlede antal ting, danskerne køber, er brugt. Ifølge Retail Institute Scandinavia er markedet for brugte ting stærkt stigende, og det er blevet mainstream og moderne at købe ting på loppemarkeder og på diverse online-handelspladser. Så selvom dit klædeskab ikke bugner af mærkevarer, eller dine møbler ikke er klassisk dansk design, kan der med stor sandsynlighed sagtens findes købere til flere af tingene, som du kan komme af med loppemarkeder eller online, herunder bl.a. Facebook. 

4. Få masser af oplevelser helt gratis  

Danskerne benytter sig i stigende omfang af det efterhånden kæmpe udbud af streamingtjenester. Ifølge undersøgelse foretaget af Slots- og Kulturstyrelsen har knapt 30 procent af danskerne betalt for streaming eller downloads af musik, film og serier det seneste år, og en gennemsnitlig dansk husstand brugte 276 kroner på streamingtjenester i 2016. Men du behøver ikke have pengepungen fremme for at blive underholdt i januar. Internettet bugner af muligheder, som ikke koster alverden. Bl.a. kan du streame film helt gratis i en måned hos flere udbydere. Og på Filmstriben eller Filmcentralen er de altid gratis. Ligesom du via Google Art Project kan se kunstværker fra alle museer i verden til 0 kroner. Brug selvfølgelig også dit lokale bibliotek til at låne musik, film og magasiner helt gratis.