Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Spar penge: Køb julegaverne på Black Friday

Spar penge: Køb julegaverne på Black Friday

15. november 2016
Gå til nyhedsoversigt

Nisserne er allerede dukket op i butikkerne, og hvis du er god til at planlægge julegaveindkøb, kan du måske klare en del af dem allerede 25. november, når det er Black Friday i Danmark og mange andre steder i verden. Den store fordel er, at du kan opnå rabatter på mellem 25 og 70 procent. Og du skal jo alligevel snart købe julegaver…

Det amerikanske tilbudskoncept, Black Friday, har på få år indtaget Danmark, og Black Friday var i 2015 den suverænt største handelsdag nogensinde. Danskerne købte ind for ca. 2 milliarder kroner med Dankort på denne ene dag. Den hidtil største handelsdag var 22. december 2014, da der blev købt ind for 1,75 mia. kr.

Det bliver endnu vildere – især på nettet

Ifølge en analyse fra Adobe vil danskerne bruge endnu flere penge på Black Friday i år end sidste år. Det er især de danske webbutikker, der kan forvente øget omsætning, forudser analysen.

Ekstra billigt i England

I år kan man være heldig at gøre ekstra gode køb i England, da det engelske pund er svækket pga. Storbritanniens farvel til EU i juni (Brexit). Sidste år fik man 97 pund i hånden for 1.000 danske kroner. I dag får man hele 116 pund i hånden for de samme 1.000 danske kroner. Det betyder, at man har 20 pct. flere britiske pund at shoppe julegaver for.

Derfor hedder det Black Friday

Black Friday stammer fra USA. Det er dagen efter Thanksgiving, som altid falder den 4. torsdag i november. Det er fridag for mange amerikanere, der så har tid til at shoppe løs. Man mener, at dagen oprindeligt fik sit navn i Philadelphia i 50’erne og 60’erne på grund af den voldsomme trafik og menneskemylder dagen efter Thanksgiving. 

3 gode råd til Black Friday

1. Overvej på forhånd, hvad du går efter
Spørg dig selv: Hvad har jeg egentlig brug for at købe til mig selv og andre? Så bliver du ikke offer for impulskøb. Se også kritisk på, om tilbuddet nu også er så godt, som det giver sig ud for at være. Tjek fx prisen andre steder også.

2. Køb på nettet
Undgå lange køer og kaos. Webbutikkerne er blevet så gode, at man sagtens kan sidde hjemme foran computeren og købe julegaver, og tilbuddene er som oftest de samme. Da du er ude i god tid, kan du også være ret sikker på, at gaverne når frem med posten før juleaften.

3. Husk at gaverne skal kunne byttes
Er du i god tid med julegaverne, skal du være opmærksom på butikkens bytteregler. Købeloven giver dig nemlig ikke automatisk ret til at bytte en vare, der er købt i en fysisk butik. Spørg derfor i butikken om, hvilken bytteservice de tilbyder. Køber du julegaverne på nettet, har du altid 14 dages fortrydelsesret. Mange netbutikker tilbyder dog en forlænget bytteservice op mod jul.