Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKig Gå til navigation
Bliv rigere på ord

Bliv rigere på ord

Underlige ord og begreber er der nok af i en bank, og det kan være svært at hitte rede i mange af dem. Her har vi samlet nogle af de vigtigste og give dem nogle ekstra ord med på vejen. Forhåbentlig hjælper oversigten dig godt på vej. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte din rådgiver. 


 • Aconto eller a conto

  Aconto (tit forkortet ac) betyder at betale på forhånd med en senere samlet afregning. Acontobetaling anvendes ofte i forbindelse med din vand-, varme- og elregning. Du betaler typisk et kvartalsvist acontobeløb beregnet ud fra det forventede forbrug af fx strøm. Når året er omme aflæser du din måler, og har du brugt mindre strøm, end du har betalt aconto, får du penge tilbage. Har du omvendt brugt mere strøm, end du har betalt aconto, så får du en ekstra regning, du skal betale.

 • Budget

  Når du lægger et budget, danner du dig et overblik over dine indtægter og dine udgifter. Med et budget kan du se dine samlede indtægter, f.eks. din løn eller lommepenge. Ligesom du kan se dine samlede faste udgifter til eksempelvis husleje. Når udgifterne er betalt, er det beløb, du har tilbage, dit rådighedsbeløb.

 • Forbrug

  Forbrug er alt det, du bruger penge på. Det kan f.eks. være husleje, mad, mobiltelefon, bus-/togkort, fitness, fornøjelser osv. Det vil sige både alt det, der er nødvendigt for, at du kan leve. Og alt det, der forsøder din tilværelse.

 • Gebyr

  Et gebyr er en pris for et produkt eller en serviceydelse. I banken kan du betale et gebyr for at få oprettet et lån. Du kan også betale et gebyr, når du handler på nettet, f.eks. hvis du betaler med et MasterCard. Har du minus på din konto, kan du også blive pålagt at betale et gebyr for dette. Du kan altid se bankens opdaterede liste over vores gebyrer på vores hjemmeside. LINK

 • Gæld

  Låner du penge af personer, virksomheder eller offentlige myndigheder, optager du det, der hedder gæld. Mange boligejere har optaget gæld i banken eller i et realkreditinstitut, fordi de har lånt penge af banken eller realkreditinstituttet til at kunne købe deres bolig. Men man kan også stå i gæld til andre, f.eks. dine forældre, hvis du eksempelvis har brug for en ny cykel, og de låner dig penge til at købe den.

 • Indlån

  Indlån er de penge, du har stående i banken på en konto. Det kan for eksempel være den konto, din løn eller SU bliver sat ind på. Det kan også være en opsparingskonto, hvor du løbende sparer op til større ting. Dit samlede indlån i banken er summen af alle de penge, du har stående på alle dine konti.

 • Indtægt

  Dine indtægter er alle de penge, du får i hånden, eller som bliver sat ind på din konto. Det kan være lommepenge, SU, pengegaver, legater fra fonde (hvis du f.eks. søger en fond om penge til en studierejse) eller penge, du tjener ved at arbejde.

 • Kassekredit

  En kassekredit er en aftale med banken om, at du må hæve et beløb, der er større end det, du har stående på din konto. Du aftaler med banken, hvor stort beløbet maksimalt må være, og hvor længe kassekreditten skal være til din rådighed. En kassekredit kan være en god løsning, hvis du f.eks. har brug for at købe en ting her og nu og først får pengene ind på kontoen måneden efter.

 • NemKonto

  Alle danskere skal have en NemKonto. Du kan selv vælge i netbank, hvilken af dine konti, der skal være din personlige NemKonto. Når du modtager penge fra det offentlige, f.eks. din SU, boligsikring eller børnepenge, bliver pengene sat ind på din NemKonto.

 • Lån

  Et lån er penge, du låner af banken, og som skal betales tilbage i løbet af en aftalt periode. Når du får et lån i banken, får du altid følgende at vide:

  • Lånets hovedstol: Det beløb, lånet totalt set lyder på, når du skriver under på lånedokumentet. Lånet hovedstol består typisk af det beløb, der vil være til din rådighed og det beløb, der dækker de omkostninger, der er forbundet med at oprette lånet.
  • Løbetid: Det antal år, du betaler lånet tilbage på. Er løbetiden på dit lån 10 år, vil lånet således skulle betales tilbage over en periode på 10 år.
  • Variabel pålydende årlig rente: Den procent, der årligt lægges til det beløb, du skylder banken.
  • Årlig debitorrente: Debitorrenten er det samme som effektiv rente. Den viser lånets årlige rente inklusive renters rente og varierer efter, hvor ofte der er rentetilskrivning på lånet.
  • Månedlig ydelse: Det beløb, du hver måned skal betale til banken for lånet. Beløbet består af både renter og afdrag på lånet.
  • Årlige omkostninger i procent (ÅOP): Den samlede pris for et lån udtrykt i procent pr. år. Det gør det lettere for dig at sammenligne lånetilbud fra forskellige banker.
  • Samlet tilbagebetaling: Lånebeløbet + de renter, der er lagt til lånet i løbetiden + de omkostninger, du har betalt i forbindelse med lånet.
  • De samlede kreditomkostninger: Summen af renter og omkostninger.
 • Mobilbank

  En app til din smartphone eller tablet, der gør det muligt for dig at se din saldo, overføre penge mellem konti, betale regninger, skrive beskeder til din rådgiver og meget mere. Du kan få adgang til mobilbank med en firecifret kode. Skal du overføre penge eller betale regninger, skal du også bruge dit NemID.

 • Netbank

  En netbank er en online platform, du har adgang til via din computer, tablet eller smartphone. Udover at du kan tjekke din saldo, overføre penge mellem konti, betale regninger og skrive til din rådgiver, kan du også via netbank oprette et budget, investere i værdipapirer og meget mere. Du skal bruge NemID for at benytte dig af de fleste muligheder i netbank.

 • Opsparingskonto

  En opsparingskonto er en konto, hvor du sætter de penge ind, som du ikke skal bruge her og nu, og som du gerne vil spare op. Der findes forskellige typer opsparingskonti. På mange opsparingskonti kan du indsætte og hæve penge lige så ofte, du har lyst til. Men der findes også andre typer opsparingskonti. På nogle konti er pengene bundet i en bestemt periode, f.eks. 3 måneder eller 1 år, hvor du ikke kan hæve pengene uden at skulle betale et gebyr. På andre konti kan du kun hæve penge et bestemt antal gange om året.

 • Rente

  En rente er den pris, du betaler til banken for at låne penge. Det kan også være den pris, som banken betaler dig for at have penge stående på din konto. Renten regnes i procent.

 • Rådighedsbeløb

  Et rådighedsbeløb er de penge, du har til rådighed på din konto, når alle de faste udgifter er betalt.

 • Saldo

  Det beløb, som står på din konto.

 • Udgift

  Dine udgifter er de beløb, du betaler for at gøre brug af eller købe produkter eller ydelser, f.eks. tøj eller adgang til et fitness center. Der findes forskellige typer af udgifter. De faste udgifter er dem, du betaler fast hver måned, f.eks. din husleje, bus/togkort osv. De variable udgifter er de udgifter, der varierer fra måned til måned. Det kan eksempelvis være mad og fornøjelser. Udgifter er det modsatte af indtægter.

 • Udlån

  Udlån er det samme som lån. Læs mere under ordet "lån".

 • ÅOP

  ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP er den samlede pris for et lån udtrykt i procent pr. år. Det gør det lettere for dig at sammenligne lånetilbud fra forskellige banker.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening