Pas på i jagten på en studiebolig

Pas på i jagten på en studiebolig

Med optagelsen på drømmestudiet følger også jagten på en studiebolig – og den er benhård. Som markedet ser ud lige nu, matcher udbuddet af billige studieboliger nemlig langt fra efterspørgslen. 

Flere end 60.000 nye studerende starter om kort tid på deres studie, og det skaber et stort pres på især lejeboligmarkedet i de store studiebyer. Mange studerende vælger nemlig en lejebolig, da det ofte er den nemmeste og mest overskuelige løsning. Desværre betyder det også, at markedet for lejeboliger i storbyerne er blevet et slaraffenland for boligsvindlere, der slår plat på de boligsøgendes desperate situation. Det gælder derfor om at se sig ekstra godt for, inden man sætter sin underskrift på den stiplede linje.

”I en situation som nu, hvor mange er desperate efter at få tag over hovedet inden studiestart, kan man hurtigt glemme at se sig ordentligt for. Havner man i kløerne på en boligsvindler, kan det hurtigt blive en økonomisk bitter affære. En tommelfingerregel er, at man aldrig skal skrive under på en kontrakt uden først at have set lejligheden, ligesom man heller aldrig skal overføre penge til udlejer, inden man har fået nøglerne,” lyder det fra privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Rasmussen.

Betal altid via bankoverførsel

Han understreger, at man aldrig skal betale depositum eller husleje kontant eller via online betalingstjenester, men i stedet via en bankoverførsel, hvor transaktionen kan spores og i nogle tilfælde tilbageføres.

Skal man leje et værelse eller en lejlighed, er det desuden vigtigt, at man sikrer sig, at den aftale, man skriver under på, er en standardkontrakt, som følger lejeloven og dækker alle de nødvendige oplysninger om lejemålet. Og selvom det måske kribler i fingrene efter at få underskrevet kontrakten og lukket aftalen, så tag dig alligevel god tid til at læse lejekontrakten grundigt igennem.

”Helt grundlæggende handler det om at bruge sin sunde fornuft og holde hovedet koldt, inden man skriver under på noget eller overfører penge. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det typisk også. Det kan fx være, hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til lignende boliger i samme område. Så bør alarmklokkerne ringe. Og gør de det, så er det en god idé at tjekke om den person, der udlejer boligen, også har råderet over den. Det kan man fx tjekke på boligejer.dk,” siger Brian Rasmussen. 

10 gode råd: Sådan undgår du boligsnyd

Er du på jagt efter en studiebolig, uanset om det er leje eller fremleje, så er her 10 ting du skal være særligt opmærksom på:

  1. Vær opmærksom, hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til tilsvarende boliger i samme område.
  2. Overfør ikke penge, før du har set boligen og underskrevet kontrakten
  3. Undgå boligportaler, hvor det er gratis at annoncere. De tiltrækker ofte falske udlejere. Benyt i stedet boligportaler som Boligportal.dk, Findroommate.dk og Boligsurf.dk
  4. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under med det samme. Lad dig ikke presse. Tag dig altid god tid til at læse lejekontrakten igennem, og tjek at mundtlige aftaler også er der på skrift.
  5. Har du mistanke om, at du ikke har kontakt til den rigtige udlejer af boligen, er det en god idé at tjekke, hvem der ejer boligen. Det kan du gøre på boligejer.dk.
  6. Ved fremleje – hvor en lejer udlejer det, han selv har lejet – er det en god idé, at du sikrer dig, at ejeren er orienteret om fremlejen. Dermed står du bedre i forhold til eventuelle konflikter mellem ejeren af boligen og den person, der fremlejer boligen til dig.
  7. Betal aldrig penge under bordet. Det er ulovligt, og juridisk er det ikke muligt at få pengene retur.
  8. Betal aldrig depositum kontant. Betal i stedet via netbank, så transaktionen kan spores.
  9. Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje via online betalingstjenester som Western Union eller lignende, da transaktionen ikke kan tilbageføres.
  10. Husk at aftal indflyttersyn af lejligheden, når du underskriver kontrakten. Her får du mulighed for at påpege fejl og mangler ved lejemålet over for udlejeren. Som supplement eller erstatning for dette bør du senest 14 dage efter din indflytning skriftligt meddele udlejeren om lejemålets fejl og mangler. Herved risikerer du ikke at komme til at hæfte for dem senere.

Kilde: www.boligportal.dk