Pas på i jagten på en studiebolig

Nogle studerende har netop taget hul på studietiden, og for en større gruppe studerende venter studiestart lige rundt om hjørnet. I en situation som nu, hvor mange er desperate efter at få tag over hovedet i forbindelse med studiestart, kan man hurtigt glemme at se sig ordentligt for.

Med optagelsen på drømmestudiet følger også jagten på en studiebolig for mange, og som sædvanligt matcher udbuddet af billige studieboliger langt fra efterspørgslen. Det skaber et stort pres på især le­je­bo­lig­mar­ke­det i de store studiebyer og betyder desværre også, at markedet for lejeboliger i storbyerne er et slaraffenland for boligsvindlere, der slår plat på de boligsøgendes desperate situation.

Havner du i kløerne på en boligsvindler, kan det hurtigt blive en økonomisk bitter affære. Det gælder derfor om at se dig ekstra godt for, inden du underskriver lejekontrakten.

Betal altid via bankoverførsel

Har du fundet en lejebolig, og udlejer beder om et depositum eller forskud på huslejen, så gør du klogt i ikke at betale pengene kontant, men i stedet via en bankoverførsel, hvor transaktionen kan spores og i nogle tilfælde tilbageføres.

Skal du leje et værelse eller en lejlighed, er det desuden vigtigt, at du sikrer dig, at den aftale, du skriver under på, er en stan­dard­kon­trakt, som følger lejeloven og dækker alle de nødvendige oplysninger om lejemålet. Så selvom det måske kribler i fingrene efter at få underskrevet kontrakten og lukket aftalen, så tag dig alligevel god tid til at læse lejekontrakten grundigt igennem.

”Helt grundlæggende handler det om at bruge sin sunde fornuft og holde hovedet koldt, inden du skriver under på noget eller overfører penge. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det typisk også. Det kan fx være, hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til lignende boliger i samme område. Så bør alarmklokkerne ringe. Og gør de det, så er det en god idé at tjekke om den person, der udlejer boligen, også har råderet over den. Det kan du fx tjekke på boligejer.dk,” siger Brian Friis Helmer.

En tommelfingerregel er, at man aldrig skal skrive under på en kontrakt uden først at have set lejligheden, ligesom man heller aldrig skal overføre penge til udlejer, inden man har fået nøglerne.
Brian Friis Helmer, Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank

Sådan kan du undgå boligsnyd

Hvis du er på jagt efter en studiebolig - hvad enten det er leje eller fremleje - så vær særligt opmærksom på de her 10 ting:

  1. Tag dine forbehold, hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til tilsvarende boliger i samme område.
  2. Overfør ikke penge, før du har set boligen og underskrevet kontrakten.
  3. Undgå boligportaler, hvor det er gratis at annoncere. De tiltrækker ofte falske udlejere. Benyt i stedet boligportaler som Boligportal.dk, Findroommate.dk og Boligsurf.dk
  4. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under med det samme. Lad dig ikke presse. Tag dig altid god tid til at læse lejekontrakten igennem og tjek, at mundtlige aftaler også findes på skrift.
  5. Har du mistanke om, at du ikke har kontakt til den rigtige udlejer af boligen, er det en god idé at tjekke, hvem der ejer boligen. Det kan du gøre på boligejer.dk.
  6. Ved fremleje – hvor en lejer udlejer den bolig, han eller hun selv har lejet – er det en god idé, at du sikrer dig, at ejeren er orienteret om fremlejen. Dermed står du bedre i forhold til eventuelle konflikter mellem ejeren af boligen og den person, der fremlejer boligen til dig.
  7. Betal aldrig penge under bordet. Det er ulovligt, og juridisk er det ikke muligt at få pengene retur.
  8. Betal aldrig depositum kontant. Betal i stedet via netbank, så transaktionen kan spores.
  9. Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje via online betalingstjenester som Western Union, PayPal eller lignende, da transaktionen ikke kan tilbageføres.
  10. Husk at aftale indflyttersyn af lejligheden, når du underskriver kontrakten. Her får du mulighed for at påpege fejl og mangler ved lejemålet over for udlejeren. Som supplement eller erstatning for dette bør du senest 14 dage efter din indflytning skriftligt meddele udlejeren om lejemålets fejl og mangler. Herved risikerer du ikke at komme til at hæfte for dem senere.