Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKigDigital signering Gå til navigation

Aktier og obligationer - Tips og anbefalinger

Har du penge mellem hænderne, som du gerne vil investere? Nogle, du gerne vil se vokse og lægge et andet sted end din bankkonto. Så er aktier og obligationer værd at overveje – men hvordan griber du det an? 

Det er ikke altid det oplagte valg at lægge din opsparing eller formue i banken. I flere tilfælde kan det give et større afkast, hvis du investerer dine penge i aktier og obligationer.

Men der skal is i maven, og du skal vide noget om feltet, inden du smider dine penge i aktiehandel. Arbejdernes Landsbank giver dig her tips og aktieanbefalinger, som du konkret kan bruge, når du overvejer at investere.

Hvad er en aktie?

Det kan være rigtig klogt at investere sine penge i aktier og obligationer. Men har du ikke prøvet det før, er det svært at vide, hvor du skal begynde. Lad os starte ved de hårde facts.

Når du køber en aktie, køber du en andel i en virksomhed. Det gør dig faktisk medejer af virksomheden, og køber du en stor andel, kan der også være tale om, at du får medbestemmelse i forhold til virksomhedens fremtidige retning. Når du investerer i en aktie, investerer du derved også i en virksomhed og dens fremdrift; du køber med andre ord et løfte om en gylden fremtid. Derfor er du også med til at køre hjulene rundt i Danmark. Hvad aktien koster, afhænger af mange ting – bl.a. af udbud og efterspørgsel på den pågældende aktie.

Hvad er en obligation?

En obligation betyder på engelsk ”forpligtelse”. Ordet dækker over et lån, som du giver en anden part, og dette kan også være en rigtig klog måde, hvorpå du kan investere dine penge. Der findes mange typer af obligationer, bl.a. statsobligationer, realkreditobligationer og erhvervsobligationer.
Aktier og obligationer bliver nævnt i flæng, men de er langt fra det samme. Når du køber en aktie, køber du en del af en virksomhed, og du håber på et afkast i fremtiden. Med en obligation låner du dine penge væk og får afkast via renter og afdrag.

Hvorfor investere i aktier og obligationer?

Aktier og obligationer er forskellige, men de giver begge gode muligheder for at se sine penge vokse. Din formue kan i flere tilfælde vokse i langt højere grad, end hvis de står på en opsparingskonto. Men med investering i aktier og obligationer følger der selvfølgelig også risici. For når du investerer, er du ikke sikret et afkast. Hvis du får lyst til at sælge din aktie, sker det til markedskursen – og den kan være højere eller lavere, end da du først købte aktien.
Det er en chance, du skal tage – og derfor skal den være velovervejet.

Kom godt i gang med aktier og obligationer - læg en strategi!

Inden du investerer i aktier og obligationer, er det helt essentielt, at du lægger en god strategi. Hold øje med den generelle udvikling i omgivelserne, hvordan aktiemarkedet ser ud samt de generelle konjukturer. Når du først går i gang med at investere, er det vigtigt, at du ikke følger psykologi og din fornemmelse uden at have noget at bygge det på. Følg ikke trends med bind for øjnene, men handl på facts og dine objektive overvejelser.

Slå koldt vand i blodet, hvis din aktie falder. Gør dig dine overvejelser, inden du handler på frygt og afmagt. Lyt altid til eksperterne, men undersøg også selv virksomheden, dens potentiale, og hvorvidt den har en lav selskabsrisiko. Det er trods alt virksomhedens fremtidige afkast, du investerer i.

Da aktier og obligationer kommer med en vis risici, er det altid en god tommefingerregel at sprede sin investering mellem flere aktier og sektorer. Så går det sjældent helt galt, hvis kursen vender.

Spørgsmål?

Har du lyst til at læse mere om investering i aktier og obligationer, kan du her læse mere om, hvad du skal vide, før du investerer.

Hos Arbejdernes Landsbank rådgiver vi dig også gerne, hvis du står overfor en stor investering. Også hvis det gælder aktier og obligationer. Du kan både vælge at investere på egen hånd via netbanken eller med vores hjælp. Læs mere om dine muligheder.

Få personlig rådgivning om investering

Ønsker du at få mere at vide om investering og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - du hører fra os inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening