Tjek 3 ting, inden du køber julegaver på nettet

Tjek 3 ting, inden du køber julegaver på nettet

I disse dage stormer de fleste af os rundt i butikkerne for at købe julegaver, og mange af os erstatter byens juletrængsel og alarm med shopping på nettet. Men selvom det er både nemt og bekvemt, så husk at se dig godt for.

Nethandelen er stigende, og alene i 2018 handlede danskerne ifølge Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) for 129,3 mia. kroner på nettet. Men selvom det er nemt, bekvemt og ofte billigere at handle på nettet, så skal man tage sine forholdsregler – særligt i julemåneden og på Black Friday, hvor rigtig mange danskere kaster sig over de mange gode tilbud på nettet.

1. Er netbutikken cool nok? 

I takt med at nethandlen vinder frem, er risikoen for at blive snydt steget betragteligt. For at sikre dig, at der er tale om en seriøs forhandler, som du kan regne med, skal du først og fremmest se efter e-mærket. E-mærket betyder, at netbutikken lever op til den danske lovgivning, og at du som forbruger er sikret på en række områder i forbindelse med handlen. Derudover er det godt at holde øje med, om netbutikkens hjemmeside indeholder underlige formuleringer eller skæve priser - det kan nemlig være tegn på, at butikken er fup.

Se også: 5 måder at spotte en fupbutik

2. Kan julegaven returneres eller byttes?

Hvis du har været modig og købt en julegave på nettet, som egentlig ikke er blandt sønnikes højeste juleønsker - så er det en rigtig god ide at finde ud af, om og hvordan varen kan byttes. Ifølge loven har du 14 dages såkaldt "fortrydelsesret" fra den dag, du modtager varen. Det betyder, at du skal meddele butikken klart og tydeligt - inden for de 14 dage - at du ønsker at fortryde dit køb og dermed lade handlen gå tilbage. Herefter har du yderligere 14 dage til at returnere varen i. Du skal selv betale portoen, med mindre at netbutikken frivilligt tilbyder at betale den. Vær opmærksom på, at du ikke kan bytte eller fortryde billetter til sportsbegivenheder, koncerter og andre arrangementer.

Flere netbutikker udvider fortrydelsesretten - særligt op mod jul - så varerne kan byttes helt frem til januar. Men det er ikke et lovkrav, at butikken skal tilbyde dig dette. Skilter netbutikken med "bytteret" eller "returret", kan der desuden være forskel på disse. Hvor en bytteret giver dig ret til at vælge en anden vare i butikken, giver en returret dig ret til at få prisen for varen tilbagebetalt.

3. Kan pakken nå frem inden jul?

Det er ingen nyhed, at PostNord og andre pakkeleverandører har ekstraordinært travlt op mod jul. Derfor er det vigtigt, at du er ude i god tid, når du handler julegaver på nettet. Se butikkens forventede leveringstid på hjemmesiden og læg et par ekstra dage til – så er der større chance for, at julegaven når frem tids nok til, at alle i familien får julegaverne fra dig 24. december.

Vil du glæde din familie eller dine venner i den anden ende af landet med et julekort eller en julegave, så er det en rigtig god ide at huske PostNords tidsfrister for forsendelse af breve og pakker:

  • Frist for julekort
    Mandag den 16. december er absolut sidste frist for at sende et almindeligt brev, der skal frem inden jul, fx et julekort. Husk dog at tjekke indleveringsfristen på dit posthus eller postbutik. Bemærk også at postkassen allerede kan være blevet tømt den dag, du putter brevet i postkassen.
  • Frist for julegaver
    Fredag den 20. december er sidste chance for at sende en pakke eller et quickbrev fra posthuset. Husk at tjekke indleveringsfristen på dit posthus eller postbutik.
Husk, når du handler på nettet

Husk, når du handler på nettet

  1. Betal aldrig forud via bankoverførsel

  2. Tjek din kvittering og hold øje med din konto

  3. Reager på fejl med det samme

  4. Få hjælp af banken

Sådan gør du indsigelse

Få rådgivning om budget

Ønsker du at få bedre overblik over din økonomi, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører du fra os inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger på al-bank.dk/persondata.