Har corona klemt din privatøkonomi? Få privatøkonomens 5 råd

Har corona klemt din privatøkonomi? Få privatøkonomens 5 råd

Corona-epidemien har fået stor betydning for mange danskeres pengepung. Mange mister deres job, og i endnu flere familier er økonomien presset til det yderste. Sådan kan du ifølge privatøkonom Brian Friis Helmer gøre, for at din økonomi kommer mest muligt helskindet igennem krisen.

1. Giv din økonomi et særlig grundigt eftersyn

Renterne fiser op og ned, aktierne styrtdykker og mange mister deres job. Corona-epidemiens konsekvenser har allerede fået stor betydning for de flestes pengepung – og det er naturligt, hvis du er nervøs eller usikker på, hvad fremtiden vil bringe. Men en krise er også en mulighed for at give din økonomi et serviceeftersyn.

- En krise er aldrig rar at skulle igennem, men den er altid en god anledning til at få trykprøvet, hvad du og din private økonomi egentlig kan bære og holde til. Hvis budgettet vakler, eller du sover dårligt om natten, fordi renterne bevæger sig op og ned, så er det en ekstra god anledning til at se økonomien efter i sømmene og træffe nogle vigtige beslutninger for fremtiden, siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

2. Sæt indtægter og udgifter under lup

Helt overordnet er det vigtigt for alle – uanset hvilken økonomisk situation den enkelte familie måtte stå i – at få overblik over sin økonomi. Med overblik følger nemlig som oftest også ro i maven, hvilket frigiver overskud til mange andre ting, som de fleste af os tager hånd om i disse uger, f.eks. hjemmearbejde, hjemmeundervisning, hyppig rengøring osv.

- Det lyder kedeligt, og vi har sagt det mange gange. Men den eneste måde, hvorpå du kan få overblik over din økonomi, er ved at lægge et budget. Hvis du har et budget i forvejen, er det en god ide at opdatere budgettet, hvis der er sket ændringer i økonomien, f.eks. hvis én i husstanden har mistet sit job. A-kassen giver sjældent en fuldstændig lønkompensation. Så få flest mulige konkrete tal på, hvad færre indtægter i så fald betyder for jeres samlede økonomi og månedlige rådighedsbeløb, siger Brian Friis Helmer.

4 råd til at lægge
et budget,
der holder

Et budget er ifølge
privatøkonom Brian Friis Helmer
både en god og effektiv måde
at få overblik over sin økonomi samt
mere ro i maven og mentalt overskud
i en ellers svær coronahverdag.

Kom i gang

3. Kast et skarpt blik på familiens lån

Boliglån og anden gæld er som oftest en af de største poster i budgettet, og hvis økonomien er ekstra presset af corona, er det særlig vigtigt at få tjekket sine låneaftaler og fremtidige forpligtelser og muligheder i den forbindelse.

- Først og fremmest gælder det om at skabe sig et forkromet overblik over alle lånene, både når det gælder realkreditlån, banklån, forbrugs- og billån. Hvad er de månedlige ydelser på lånene, og hvad kan en evt. rentestigning betyde for familiens udgifter? Det gælder f.eks. i de tilfælde, hvor familien har et variabelt forrentet realkreditlån. Hvis økonomien normalt er god, men er blevet presset for en periode, så er det en god ide at undersøge hos banken, om der er mulighed for f.eks. henstand på ydelsesbetalinger, ekstra kredit, afdragsfrihed mv.

4. Forbrug med omtanke

I en krisetid er det også altid en god ide at være djævelens advokat over for sig selv og sin økonomi. Mange fejlvurderer ofte, hvad deres faste udgifter løber op i, og hvor mange penge de bruger på løst forbrug.

- Mange af os har en tendens til at undervurdere, hvor mange penge vi bruger hver måned på at leve for. Det kan da også være svært at fornemme, hvis ikke du på forhånd har taget højde for udgifter til f.eks. bil, mad, abonnementer, fritidsinteresser osv. i dit budget. Pointen er ikke, at du straks skal gå i gang med at skære ned på forbruget, hvis økonomien bliver presset for en kortere periode. Men det kan give ro i maven at have lagt en plan for, hvilke udgifter du vil luge ud i, og hvilke du vil beholde, hvis krisen trækker ud, siger Brian Friis Helmer.

5. Sørg for at have en solid buffer stående på kontoen

Krisen har allerede nu vist, at nogle grupper i samfundet er mere udsatte end andre. Butiksansatte og ansatte i mange andre konjunkturfølsomme erhverv er blevet fritstillet. Og mange andre er gået ned i tid og løn.

- Det har i virkeligheden altid været et af vores råd, men i forbindelse med coronakrisen er det blevet særligt vigtigt at sætte penge til side. Vi anbefaler, at du sætter et beløb svarende til ca. 2-3 månedslønninger efter skat ind på kontoen til uforudsete udgifter og hændelser. Og du kan måske endda spare yderligere op afhængigt af din situation, siger Brian Friis Helmer.

Få råd til de uforudsete udgifter under krisen

Selvom udgifterne ofte kommer bag på os, kan vi sagtens forberede os på den dag, de kommer dumpende ind i privatøkonomien.

Få rådgivning om budget

Ønsker du at få bedre overblik over din økonomi, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører du fra os inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.