Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKigDigital signering Gå til navigation
Hvad er et realkreditlån?

Hvad er et realkreditlån?

Hvor et almindeligt banklån er en aftale mellem dig og dit pengeinstitut, er et realkreditlån en lidt mere avanceret model, hvor dit boliglån – med pant i din bolig - forhandles som obligationer på markedet. Det er i virkeligheden ikke så indviklet, som det lyder.

En obligation er et gældsbevis, hvor lånebeløb og tilbagebetalingsvilkår er detaljeret beskrevet. Det kan en investor på markedet så investere i. Danske realkreditobligationer er meget sikre investeringer, som derfor er populære. Derfor er der mange om buddet, og derfor er renten lav.

Det er realkreditinstitutter, der står for at håndtere aftalen mellem dig og dine investorer. Det betyder, at investorerne er trygge, da realkreditinstituttet har foretaget en grundig kreditvurdering af dig, og du slipper for at skulle opsøge og overbevise investorerne på egen hånd. For blandt andet dette betaler du bidragssatser til banker og realkreditinstitutter.

Den lave rente på realkreditlån gør låneformen attraktiv, men du skal være opmærksom på, at du kun kan belåne 80 procent af købsprisen som realkredit – 75 procent for sommerhuse. Resten af finansieringen skal du hente i banklån og opsparing.

Variabel- eller fast rente?

Der findes et væld af forskellige realkreditlån på markedet, men det er én af to overordnede typer, du skal vælge mellem – nemlig lån med enten fast- eller variabel rente. Det er din økonomiske situation, dine nerver og dit temperament, der afgør, hvad du bør vælge.

Et fastforrentet lån giver stor tryghed, da du ved, hvad det koster dig at have lånet i hele dets levetid. Rentestigninger er altså ikke noget, du skal ligge søvnløs over med et fastforrentet lån, og den tryghed har en pris. Prisen er en højere rente.

Der findes et hav af forskellige produkter med variabel rente, hvor du efterhånden kan opnå meget lave renter. Det vil typisk være sådan, at jo kortere tid, der er, mellem renterne skal genforhandles, desto billigere er lånet. Det skyldes, at du i princippet med meget kort varsel kan komme til at opleve nogle voldsomme rentestigninger.

Lidt firkantet kan det siges, at du kun bør kaste dig ud i lån med variable renter, hvis du har plads i økonomien til rentestigninger. Vi vil naturligvis gerne rådgive dig med udgangspunkt i netop din økonomiske situation.

Læs mere om de forskellige låntyper

At afdrage eller ej?

Et andet valg, du skal tage, er, om du ønsker afdragsfrihed. Det har du nemlig mulighed for, uanset om du vælger variabel eller fast rente. Afdragsfrihed betyder, at du i en periode kun betaler renterne på lånet – og altså ikke afdrager på det. Det er ofte en fordel for eksempelvis nye boligkøbere, der kan bruge deres afdragsfrie periode på at nedbringe deres dyrere banklån.

Andre foretrækker bare det større økonomiske råderum, men du bør altid huske, at afdragsfrihed kun er for en periode, der for det meste får sin ende efter 5-10 år.

Herefter betaler du hver måned et afdrag, rente og bidrag til hver eneste termin i resten af lånets levetid.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening