Udfordrer corona dig som boligejer eller køber?

Udfordrer corona dig som boligejer eller køber?

Coronakrisen har ikke overraskende også fået betydning for boligmarkedet, og måske har den givet anledning til spørgsmål for dig som eksisterende eller kommende boligejer. Vi har spurgt vores privatøkonom Brian Friis Helmer om nogle af de ting, du måske går og grubler over i disse dage.

1. Hvad skal du gøre, hvis du er i gang med eller overvejer at købe eller sælge din bolig?

Svar fra privatøkonom Brian Friis Helmer:

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at køb og salg af bolig altid bør være motiveret af dit konkrete behov for at få et sted at bo eller at komme af med din bolig. Og at du ikke baserer et køb eller salg på dine forventninger til salgsaktiviteten eller rente- og prisudviklingen. Særligt i denne helt ekstraordinære situation, hvor ingen kan forudsige fremtiden for boligmarkedet, er det sjældent en fordel at spekulere i mulighederne.

Coronakrisen har allerede nu ramt boligsalget. Selvom danskerne plejer at gå på jagt efter bolig i foråret, bliver de fleste hjemme i den nuværende situation. Det giver færre fremvisninger og dermed også færre handler. Priserne kan også komme under pres. Vi forventer, at huspriserne vil være nogenlunde uændrede over det kommende år, og at priserne på særligt lejlighederne i Københavnsområdet vil falde lidt, men med mere risiko for pil ned end op.

Hvis ikke du har behov for at sælge din bolig nu og her, kan du overveje at vente med at sætte boligen til salg på markedet, indtil det er muligt at fremvise boligen til potentielle købere. Der kan dog godt gå et godt stykke tid, før tingene er normaliserede, og derfor skal du heller ikke nødvendigvis vente flere år med at sælge, hvis du har behov for at komme af med din bolig. Hvis din bolig derimod allerede er på markedet, er det en god ide at have lidt is i maven og se tiden an. Der bliver stadig solgt boliger i den nuværende situation – om end i et meget mindre omfang - så det er ikke nødvendigvis en god ide helt at tage boligen af markedet.

2. Hvilket lån skal du vælge, når renterne fiser op og ned?

Svar fra privatøkonom Brian Friis Helmer:

Det er vigtigt at sige, at selvom renterne måtte stige på de variabelt forrentede lån, så vil renterne ikke nødvendigvis også være højere for dig ved næste refinansiering. Det afhænger nemlig af, hvornår du optog realkreditlånet. For eksempel vil nuværende F5-lånere ikke nødvendigvis opleve en stigende rente ved næste refinansiering, da deres rente blev fastsat for 5 år siden i et helt andet rentemiljø.

Hvis du i dag optager et variabelt forrentet realkreditlån, f.eks. F3 eller F5, er renterne på disse lån steget en anelse de seneste uger. Det betyder, at du skal betale lidt mere i månedlig ydelse end for fx 1 måned siden. Renterne er dog fortsat meget lave. Hvis du sover dårligt om natten på grund af renteudviklingen, og du måske føler dig usikker på fremtiden og din økonomi, er det en oplagt anledning til at overveje at konvertere til et lån med fast rente.

Er du i gang med at optage et nyt realkreditlån - enten fordi du har købt bolig, eller fordi du vil omlægge dit nuværende lån - og ønsker du at være sikret mod fremtidige rentestigninger, kan du med fordel overveje et fastforrentet lån. Vælger du et sådan lån, anbefaler vi, at du altid kurssikrer lånet. Det koster naturligvis lidt på kursen, men er en rigtig god forsikring at have i et marked, hvor kurserne bevæger sig meget kraftigt i både den ene og den anden retning.

Giver renteudviklingen
dig søvnløse nætter?

Hvis udviklingen i renten giver uro
i maven, bør du ifølge
privatøkonom Brian Friis Helmer
overveje at konvertere 
til et lån med fast rente.

5 grunde til at vælge et fastforrentet lån

3. Hvad vil det rent økonomisk betyde, hvis boligrenterne stiger kraftigt?

Svar fra privatøkonom Brian Friis Helmer:

Det kommer naturligvis an på, hvilket lån du har optaget i dag. Har du et fastforrentet realkreditlån, sker der ingen ændringer i din månedlige ydelse, uanset hvordan renten hopper og danser. Det er en rigtig god tryghed at have for mange i den nuværende situation, hvor det er svært at forudsige fremtiden. Dog er det vigtigt at slå fast, at et lån med variabel rente sagtens kan være en god løsning for dig, hvis din privatøkonomi ellers er robust, og du sover fint om natten, selvom renterne bevæger sig.

Hvis du i dag har optaget et variabelt forrentet lån, vil din månedlige ydelse stige, hvis renten på lånet stiger – dog først når lånet skal rentetilpasses. Antager vi, at du har et F3-lån på 1 million kroner med afdragsfrihed, er din månedlige ydelse i dag ca. 820 kroner efter skat. Stiger renten på dette lån med 1 procentpoint ved næste refinansering, vil din ydelse stige til ca. 1.440 kroner efter skat. Det er svært at spå om, hvilken vej renterne vil gå i øjeblikket, og den kan både gå op og ned, men det er rart at vide, hvad der sker med ens privatøkonomi, hvis renten tager et hop op.

4. Hvad betyder det for dig, hvis din bolig falder i pris?

Svar fra privatøkonom Brian Friis Helmer:

Huspriserne er generelt steget med ca. 20 procent på landsplan de seneste fem år, så eventuelle prisfald skal naturligvis ses i det perspektiv. Vi forventer ikke deciderede prisfald i øjeblikket, men risikoen er bestemt til stede.     

Når det så er sagt, så kan et prisfald godt betyde, at du vil få mindre for din bolig ved et salg, end hvad du tidligere har kunnet. Har du ikke planer om at sælge din bolig inden for den nærmeste fremtid, betyder det ikke det store, hvis boligpriserne skulle falde, når du samtidig afdrager på din gæld. Dog kan din friværdi blive lidt mindre, og det kan få betydning for, hvor meget du kan låne i friværdien til evt. boligforbedringer.

5. Kan dit sommerhus blive ramt af prisfald, og hvad med udlejning til sommer?

Svar fra privatøkonom Brian Friis Helmer:

Vi forventer ikke, at priserne på sommerhuse vil falde, selvom økonomien pt. er i krise. Vi forventer, at priserne vil være uændrede det kommende år, dog med mere risiko for pil ned end pil op. Men det er selvfølgelig klart, at hvis krisen trækker ud, og økonomien kommer ind i en længere og dybere recession, vil det især ramme sommerhusmarkedet, da sommerhuse er et luksusgode.

Markedet for udlejningssommerhuse har generelt været i en positiv udvikling de senere år, fordi flere danskere holder ferie hjemme, og at mange udlændinge tilbringer ferie i Danmark. I år vil vi helt klart se flere danskere holde ferie hjemme på grund af corona, og mange af dem vil kigge på sommerhusmarkedet og leje et sommerhus. Omvendt vil flere udlændinge (fx tyskere og nordmænd) blive væk i år, men måske kan det opvejes af, at endnu flere danskere bliver hjemme. Det er svært at spå om fremtiden, men der er god chance for, at sommerhusmarkedet går en god tid i møde, når den værste usikkerhed har lagt sig.

Lån til sommerhus på nogle af markedets bedste og billigste vilkår

Finansierer du dit sommerhus med et Totalkreditlån hos os, får du både KundeKroner og BoligBonus.

Få rådgivning om budget

Ønsker du at få bedre overblik over din økonomi, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører du fra os inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.