Gå til indhold PrivatErhvervAL-KontoKig Gå til navigation
Cheføkonom: Flere ting taler imod ny boligboble

Cheføkonom: Flere ting taler imod ny boligboble

Selvom temperaturen på boligmarkedet er stigende, er der intet, der tyder på, at en ny boligboble puster sig op ifølge cheføkonom Signe Roed-Frederiksen. Boligmarkedet er langt fra lige så varmt, som det var i 2006. Og andelen af danskernes indkomst, der bruges på bolig, er lav i en historisk sammenhæng. 

Varmen breder sig - men ingen tegn på ny boligboble

Den aktuelle temperaturmåling (opdateret juni 2018) er baseret på den senest tilgængelige boligmarkedsstatistik fra 1. kvartal 2018. Selvom det fortsat er køligt i flere af landets kommuner, så breder varmen sig, særligt på Sjælland. Det seneste år er temperaturen steget i 7 ud af 11 landsdele. Vi skal faktisk helt tilbage til 2008 for at finde et ligeså varmt boligmarked på landsplan.

Det er særligt i områderne omkring København, at boligmarkedet er i fremgang. De høje priser i København har fået mange boligkøbere til at søge mod de omkringliggende kommuner. Det kan mærkes i oplandet omkring København, hvor de varmeste landsdele er Østsjælland og Nordsjælland. Temperaturen er dog faldet lidt i Københavns omegn og Vest- og Sydsjælland, men boligmarkedet er stadig varmere end normalt.

Se hele analysen af boligmarkedet

Varmt - men ikke overophedet

At boligmarkedet bliver varmere er dog ikke ensbetydende med, at det er "for" varmt. Mange ting understøtter boligmarkedet i øjeblikket: Historisk lave renter, stigende beskæftigelse og solid reallønsfremgang. Den del af danskernes indkomst, der bruges på bolig, er med andre ord lav - og derfor mener vi ikke, at der er tegn på en ny boligboble.

Se hvor varmt boligmarkedet er i din kommune

Om Boligtermometer

Arbejdernes Landsbanks nye boligtermometer foretager kvartalsvise temperaturmålinger af boligmarkedet i Danmark, så du nemt kan se, om der er fx ”varmt, lunkent eller køligt” i den kommune eller det område, der er interessant for dig.

Måler på 4 nøgletal

Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal handler. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnit de seneste 13 år. Så den aktuelle temperatur viser, hvordan boligmarkedet klarer sig nu-og-her i forhold til sit normale niveau.

Varmt og koldt – hvad er godt?

Vi har inddelt vores boligtermometer i 9 farver – fra ”brandvarm” til ”iskold”. Varmt er godt, hvis man skal sælge, eller hvis man har tænkt sig at blive boende og måske overvejer at optage lån i boligens stigende friværdi.

Koldt er knap så godt, hvis man skal sælge. Men koldt kan være godt, hvis man er køber og tror på, at udviklingen vil vende til det bedre/”varmere” - for der er bedre chancer for at ”købe billigt”, når temperaturen er knap så høj.

Opdateres næste gang

Næste måling med tal fra 2. kvartal 2018 forventes i den sidste del af september 2018.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening