Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKigDigital signering Gå til navigation
Cheføkonom: Det bliver varmere i forstæderne

Cheføkonom: Det bliver varmere i forstæderne

Boligtermometret for 2. kvartal 2018 viser, at der generelt er fremgang på boligmarkedet. Det er i byerne omkring hovedstadsområdet, og især også i forstæderne i Jylland og på Fyn, at boligaktiviteten er stigende. 

Temperaturen stiger også i Jylland og på Fyn

Det er særligt i områderne omkring de store byer, at boligmarkedet er i fremgang. De høje priser på lejligheder har fået mange boligkøbere til at søge mod de omkringliggende kommuner.

Det kan mærkes i oplandet omkring København, hvor de varmeste landsdele er Østsjælland og Nordsjælland. Selvom temperaturen er faldet lidt i Københavns omegn og Vest- og Sydsjælland, er boligmarkedet stadig varmere end normalt. Kommunerne omkring Århus, Odense og Aalborg har også stor glæde af fremgangen, hvor udviklingen i flere kommuner er blevet varmere end normalt.

Se hele analysen af boligmarkedet her

Varmt boligmarked bliver understøttet af flere ting

Den aktuelle temperaturmåling (opdateret september 2018) er baseret på den senest tilgængelige boligmarkedsstatistik fra 2. kvartal 2018. Selvom det fortsat er køligt i flere af landets kommuner, så breder varmen sig fra de store byer. Det seneste år er temperaturen steget i 7 ud af 11 landsdele. Vi skal faktisk helt tilbage til 2008 for at finde et ligeså varmt boligmarked på landsplan.

At boligmarkedet bliver varmere er dog ikke ensbetydende med, at det er "for" varmt. Mange ting understøtter boligmarkedet i øjeblikket: Historisk lave renter, stigende beskæftigelse og solid reallønsfremgang. Den del af danskernes indkomst, der bruges på bolig, er med andre ord lav - og derfor mener vi ikke, at der er tegn på en ny boligboble.

Se hvor varmt boligmarkedet er i din kommune

Fakta om Boligtermometer

Arbejdernes Landsbanks nye boligtermometer foretager kvartalsvise temperaturmålinger af boligmarkedet i Danmark, så du nemt kan se, om der er fx ”varmt, lunkent eller køligt” i den kommune eller det område, der er interessant for dig.

Måler på 4 nøgletal

Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal handler. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnit de seneste 13 år. Så den aktuelle temperatur viser, hvordan boligmarkedet klarer sig nu-og-her i forhold til sit normale niveau.

Varmt og koldt – hvad er godt?

Vi har inddelt vores boligtermometer i 9 farver – fra ”brandvarm” til ”iskold”. Varmt er godt, hvis man skal sælge, eller hvis man har tænkt sig at blive boende og måske overvejer at optage lån i boligens stigende friværdi.

Koldt er knap så godt, hvis man skal sælge. Men koldt kan være godt, hvis man er køber og tror på, at udviklingen vil vende til det bedre/”varmere” - for der er bedre chancer for at ”købe billigt”, når temperaturen er knap så høj.

Opdateres næste gang

Næste måling med tal fra 3. kvartal 2018 forventes i den sidste del af december 2018.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening