Gå til indhold PrivatErhvervAL-KontoKig Gå til navigation
Boligboble i København?

Boligboble i København?

25. april 2017
Gå til nyhedsoversigt

Det går hurtigt på det Københavnske boligmarked. Så hurtigt, at ordet boligboble igen er kommet på mode. Der er da heller ingen tvivl om, at der er fart på både priser og salg. Over det seneste år er prisen på en ejerlejlighed i København by steget med 10 pct. Det svarer til, at en gennemsnitlig 80 kvm. lejlighed er blevet 250.000 kroner mere værd over det seneste år – det er markant. Og samtidig er der fuld fart på, når lejlighederne skal sælges. Liggetiderne på ejerlejligheder i København er i gennemsnit nede på 90 dage - det er praktisk talt ”solgt på første fremvisning”. Det giver god grund til at følge udviklingen tæt. Men er der tale om en decideret boligboble, som vi så det senest i 2006? Vores vurdering er, at det er der ikke – endnu.

At priserne har fart på, er ikke det samme som en boble. En prisboble opstår først, når priserne river sig løs fra det, der er realøkonomisk grundlag for. Når boligkøberne er villige til at betale en ”for høj” pris udelukkende på forventningen om fortsat stigende priser, har vi en boble. Som vi ser det, så er det ikke der vi er endnu. Priserne er rigtigt nok højere i dag end på toppen af boligboblen i 2006. Men korrigerer vi for faldet i renterne og løftet i de disponible indkomster, så er boligbyrden (det vil sige hvor stor en andel af den disponible indkomst, der bruges til at betale skatter og renteudgifter til boligen) fortsat langt fra bobleårene – det bør alt andet lige tage meget af luften ud af snakken om boligbobler. I hvert fald for nuværende.

Det understøttes af Nationalbanken, der ellers - med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen – har udtrykt bekymring for det københavnske boligmarked. Et netop offentliggjort arbejdspapir konkluderer nemlig, at prisstigningerne på ejerlejligheder i København, indtil videre, kan forklares ved reale økonomiske faktorer, primært det lave renteniveau. Men! Som nuværende eller kommende boligejer i hovedstaden skal man dog være opmærksom på, at prisstigninger på 10 pct. om året ikke er holdbare. Der er mange ting, der taler for et langsommere tempo på prisstigningerne i år – og egentlige prisfald kan heller ikke udelukkes, når vi ser lidt længere frem.

I København by er priserne på ejerlejligheder efterhånden kommet så højt op, at færre købere kan være med. Fortsatte prisstigninger i år vil indsnævre feltet yderligere. Dertil kommer, at Finanstilsynet har gennemført kreditstramninger, der betyder, at boligkøbere i København skal have en mere robust privatøkonomi end andre steder i landet for at kunne få et lån - og flere stramninger er på vej. Det er heller ikke svært at få øje på byggeaktiviteten, når man går en tur i hovedstaden. Nybyggeri vil over tid øge udbuddet af boliger i hovedstaden og dermed dæmpe priserne.

Den mest overhængende risiko for boligmarkedet i øjeblikket er dog en betydelig stigning i realkreditrenterne. Det vil for alvor øge boligbyrden for førstegangskøbere og lægge pres nedad på priserne.

Et godt råd til nye boligkøbere i København er derfor at overveje et fastforrentet lån. Det giver dig en fast ydelse med en lav rente i mange år, og skulle priserne falde som følge af stigende renter, så har du til dels beskyttet din friværdi. Det skyldes, at værdien af din restgæld vil falde i takt med, at renterne stiger.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening