Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Hvor kan du tage på sommerferie?

Hvor kan du tage på sommerferie?

20. maj 2021
Gå til nyhedsoversigt

Sommerferien er nu kun et par måneder væk, men danskerne tøver forståeligt nok med at bestille sommerrejsen i år. For det er stadig meget usikkert, hvor man kan rejse hen – i hvert fald hvis man vil være ordentligt forsikret på rejsen.

Farven er afgørende

Udenrigsministeriets farve-kategorier er afgørende for, hvordan du aktuelt er dækket med et AL Mastercard og en tilhørende rejseforsikring fra IF. Lige nu (20. maj) er de fleste lande stadig ”orange”. Dvs. Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Forventningen er dog, at flere lande snart bliver ”gule” og dermed åbner for alle danskere – også ikke-vaccinerede. Det kan fx være lande som Spanien, Grækenland og Italien.

Sådan er reglerne

Overordnet gælder det:

  • Hvis dit rejsemål er grønt eller gult, så dækker rejseforsikringen som normalt.

  • Hvis dit rejsemål derimod er orange eller rødt, er der typisk en række ting, som rejseforsikringen ikke dækker, bl.a. evakuering/hjemrejse, karantæne pga. myndighedskrav og evt. påkrævet coronatest. Du kan læse mere om detaljerne her

Følg dit ferielands rejsevejledning

Udenrigsministeriet opdaterer hver fredag sine rejsevejledninger, så der kan ske ændringer fra uge til uge.

Men én ting er Udenrigsministeriets danske rejsevejledninger. Noget andet er de rejsevejledninger, som andre lande opererer med for danske turister. De regler kan også ændre sig fra uge til uge. For eksempel dækker din rejseforsikring ikke afbestilling, hvis der på bestillingstidspunktet er lokale indrejserestriktioner. Derfor er det vigtigt, at du har styr på dem, når du køber din rejse.

Flere lande har i øvrigt skrappe krav om karantæne, test og dokumentation – også for færdigvaccinerede og erhvervsrejsende. Nogle af dem kan dog blive blødt op i løbet af sommeren.

Hvad er det bedste råd lige nu, hvis man vil ud at rejse til sommer?

Man skal følge godt med i Danmarks og ferielandets rejsevejledninger. Og så skal man læse alt det med småt hos dem, man køber fra. Der er rigtig mange ubekendte lige nu. Derfor er det vigtigt, at man har styr på, hvad der gælder ved hvert enkelt køb. Verden er ikke, som den plejer at være, og tingene kan hurtigt ændre sig. Så hav styr på regler for aflysning, afbestilling, ændringer, ombooking, erstatning osv.

Stor åbning lørdag 26. juni

Lørdag den 26. juni (første dag i skolernes sommerferie) markerer også starten på næste fase i genåbningen af rejseaktiviteter. Her vil smitteværdierne (incidensgrænser) blive lempet yderligere.

Det betyder ifølge Udenrigsministeriet, at danske turister kan holde ferie i alle EU- og Schengenlande, hvis de har en negativ test, er vaccinerede eller har været smittede. Og man kan komme retur til Danmark uden krav om isolation.

EU-landene er nemlig blevet enige om at afstå fra yderligere restriktioner som ekstra test- og karantænekrav, Medmindre smitteudviklingen gør, at det anses for nødvendigt af hensyn til folkesundheden.