Hæv og betal i udlandet: Danske kroner eller lokal valuta?

På restauranter, i butikker og i pengeautomater i udlandet kan du blive mødt med spørgsmålet, om du vil betale eller hæve penge til en kurs i danske kroner. Men selvom det lyder som en smart ide, kan det koste dig dyrt i udlandet.

Du risikerer en dårligere kurs, når du afregner i danske kroner

Hvis du skal betale på en restaurant eller cafe eller bruge en pengeautomat i udlandet, skal du være på vagt. Du vil nemlig højst sandsynligt blive spurgt, om du vil betale regningen eller hæve pengene i danske kroner. Hvis du accepterer, bliver du tilbudt en vekselkurs, der typisk ligger højere end normalt.

I nogle tilfælde kan kursen være helt op til 10-12 pct. højere end kursen i din egen bank. Typisk svarer det til 8,285 kroner pr. euro frem for din egen banks kurs på ca. 7,50 kr. pr. euro. Det betyder, at hvis du vil hæve et beløb, der svarer til 2.000 kroner, så vil ca. 200 kroner lande hos den pågældende ejer af butikken eller pengeautomaten – og ikke i dine hænder.

Sådan hæver og betaler du i lokal valuta

Hvis du får valget mellem at hæve eller betale i for eksempel euro eller danske kroner, er tom­mel­finger­reg­len, at du altid skal betale eller hæve penge i den lokale valuta, dvs. euro i Italien, Spanien og andre euro-lande. Det gælder i alle udenlandske bankers pengeautomater samt i butikker og på restauranter.

Udfordringen er, at de lokale ofte gerne vil have dig til at vælge danske kroner, fordi de også selv tjener penge på kurstillægget. Men hold fast - og insistér på at foretage betalingen i den lokale valuta. I automater kan du klikke på ”decline conversion”, indtil du får muligheden for at vælge den lokale valuta.

Skal du tage kontanter med hjemmefra?

Det er altid en god ide at medbringe kontanter i små mængder til de første dage på rejsen eller som buffer undervejs - f.eks. 1.000-2.000 kr. - så du slipper for at skulle forholde dig til vekselkurser mv. på rejsen. Husk at bestille valuta i god tid, helst tre uger før din afrejse.  

Dog er det stadig billigere og mere sikkert at bruge kort til de fleste betalinger i udlandet, så husk at medbringe kort. Gerne to forskellige af slagsen - så er du sikker på at have et alternativ, hvis det ene kort skulle blive væk, nå for­brugs­græn­sen mv.

Vidste du, at...

Du kan hæve euro, dollars, pund og baht til ferien i vores pengeautomater.

Find filial med pengeautomat

Se også