Gå til indhold PrivatPrivat BetaErhvervAL-KontoKigDigital signering Gå til navigation
Hæv og betal i udlandet: Danske kroner eller lokal valuta?

Hæv og betal i udlandet: Danske kroner eller lokal valuta?

1. februar 2019
Gå til nyhedsoversigt

På restauranter, i butikker og i pengeautomater i udlandet kan du blive mødt med spørgsmålet, om du vil betale eller hæve penge til en kurs i danske kroner. Men selvom det lyder som en smart ide, så bør du vælge den lokale valuta.  

Måske er du allerede stødt på en af amerikanske Euronets mange blå-gule pengeautomater? De findes både i Danmark og i udlandet. Og de spørger dig altid, om du har lyst til at veksle til en kurs i danske kroner. Svarer du ja, kan det koste dig dyrt. 

Hvad er problemet?

Herhjemme er der ikke så meget at være bange for. Det koster 8 kr. at hæve penge i danske kroner i en af Euronets pengeautomater. Det er det samme beløb, som når du hæver penge i andre danske pengeautomater, når du ikke er kunde i den pågældende bank.

Men hvis du i udlandet bruger Euronets automater - eller skal betale på en restaurant eller cafe - så skal du være på vagt. For hvis du svarer ja til at hæve penge eller betale regningen i danske kroner, accepterer du en vekselkurs, der typisk ligger højere end normalt.

I Euronets tilfælde er kursen 10-12 pct. højere end kursen i din egen bank. Typisk svarer det til 8,285 kroner pr. euro frem for din egen banks kurs på ca. 7,50 kr. pr. euro. Det betyder, at hvis du vil hæve et beløb, der svarer til 2.000 kroner, så vil ca. 200 kroner lande hos Euronet – og ikke i dine hænder.

Se også > Klar til vinterferie? 5 fordele med AL-Mastercard

Hvad kan du gøre?

EU er opmærksom på problemet med de uigennemskuelige vekselkurser og har givet hæveautomater og kortterminaler som Euronets yderligere 2 år til at få styr på informationen, så man som forbruger slipper billigst muligt. Men indtil da skal du selv være ekstra opmærksom.

Tommelfingerreglen er, at du altid skal betale eller hæve penge i den lokale valuta, når du får valget mellem fx euro og danske kroner. I Euronets automater skal du klikke på ”decline conversion”, indtil du får muligheden for at vælge den lokale valuta, fx euro hvis du står i Spanien eller Italien.

Samme regel gælder også i alle udenlandske bankers pengeautomater samt i butikker og på restauranter. Udfordringen er, at de lokale ofte gerne have dig til at vælge danske kroner, fordi de også selv tjener penge på kurstillægget. Men hold fast - og insistér på at foretage betalingen i den lokale valuta.

Skal du tage kontanter med hjemmefra?

Det er altid en god ide at medbringe kontanter i små mængder til de første dage på rejsen eller som buffer undervejs, fx 1.000-2.000 kr. Men det er stadig billigere og mere sikkert at bruge kort til de fleste betalinger i udlandet.

Vi anbefaler, at du tager to kort med på din ferie - så er du sikker på at have et alternativ, hvis det ene kort skulle blive væk, nå forbrugsgrænsen mv.

Kontakt

Kontakt

Selvbetjening

Selvbetjening