Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
6 gode råd til din årsopgørelse

6 gode råd til din årsopgørelse

8. marts 2019
Gå til nyhedsoversigt

11. marts får du officielt adgang til din årsopgørelse for 2018 på skat.dk. Husk at tjekke, om alle fradragene er med på opgørelsen - det kan være, du har penge til gode.  

Mandag den 11. marts (eller dagene op til) udløses spændingen for ca. 4,6 mio. danskere, om de skal have penge tilbage i skat eller betale restskat. 3/4-dele af os plejer at skulle have penge tilbage, mens den sidste fjerdedel ender med at skulle betale restskat. Her får du 6 gode råd til, hvordan du skal forholde dig til din årsopgørelse - og hvilke fradrag det er vigtigt at holde øje med. 

1. Tjek befordringsfradraget

Hvis du har skiftet job eller er flyttet i løbet af 2018 og har fået kortere eller længere til din arbejdsplads, så skal du tilpasse befordringsfradraget på din årsopgørelse. Du kan få befordringsfradrag, uanset om du kører i bil, bus, tog eller på cykel. Hvis du har et erhvervskort, kan du dog ikke få fradrag for befordring til og fra arbejde.

2. Registrér håndværkerfradraget

Har du energiforbedret og/eller klimatilpasset din bolig i 2018? Så kan du trække udgiften til arbejdsløn fra i skat på udvalgte ydelser – dog maksimalt 12.000 kr. pr. person. Du kan også få håndværkerfradrag på maksimalt 6.000 kr. pr. person til fx havearbejde og rengøring. Læs mere på SKATs hjemmeside

3. Træk velgørenhed fra 

Har du støttet en eller flere hjælpeorganisationer i løbet af 2018, kan du trække det fra i skat. Du kan maksimalt fratrække 15.900 kr. Husk, at organisationen du støtter skal være godkendt af Skat. Det er den godkendte velgørende forening, der skal indberette din støtte til Skat - se mere på skat.dk

4. Penge tilbage: Hvornår bliver de udbetalt?

Hvis du skal have penge tilbage, og beløbet er mindre end 100.000 kr., kan du glæde dig til, at de bliver udbetalt til din NemKonto 5. april. Og måske drømme lidt om, hvad pengene skal bruges til?

5. Restskat! Hvad gør jeg?

Hvis du skal betale restskat er er flere muligheder, hvilket du også kan læse mere om på Skats hjemmeside:

  • Hvis du har pengene, er det bedst at betale hurtigst muligt via skat.dk, så der løber færrest mulige renter på beløbet. Lige nu er rentesatsen 2,2 pct., og den tæller fra 1. januar 2019 og indtil den dag, du betaler. Hvis du betaler efter den 1. juli 2019, skal du betale et fast rentetillæg på 4,2 pct.

  • Hvis du skylder under 20.944 kr. og vælger ikke at betale, så overføres beløbet (plus rentetillægget på 4,2 pct.) automatisk til næste års skatteregnskab.

  • Hvis du skylder over 20.944 kr., så skal du betale beløbet over de 20.944 kr. i 2019. Skat vil opkræve pengene i tre rater i august, september og oktober.

6. Tjek og tilpas din forskudsopgørelse for 2019

Nu du alligevel er logget på skat.dk, kan du med fordel tjekke din forskudsopgørelse for 2019 og sikre dig, at tallene stemmer. Særligt hvis du skal betale restskat i år, er det en god ide at kaste et blik på tallene for 2019 - så du undgår at få en regning næste år.

Der kan dog også være flere andre gode grunde til at se tallene efter. For eksempel hvis du har eller overvejer at sælge eller købe en bolig, omlægge lån mv. Se mere og få styr på skatten for 2019.