Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Har du vundet i "Skat" i år?

Har du vundet i "Skat" i år?

9. marts 2017
Gå til nyhedsoversigt

Fra mandag den 13. marts kan du se din årsopgørelse for 2016 på Skats hjemmeside. Det er her du får svar på, om du får penge tilbage fra Skat den 11. april – eller om du skal betale restskat.

Hvis du er så uheldig, at du skal betale restskat, så er der allerede løbet renter på fra 1. januar 2017. Renten er dog kun på 2 pct. i perioden 1. januar til 3. juli. Derefter stiger renten på restskat til 4 pct. som et fast rentetillæg.

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Rasmussen, anbefaler, at man betaler sin skattegæld så hurtigt som muligt, hvis man har pengene til det - simpelthen for at betale så lidt i rente som muligt.

”Hvis du får en skatteregning på 10.000 kr., så er der faktisk allerede løbet ca. 42 kr. på regningen her midt i marts - og det er jo ikke så slemt. Men hvis du venter med at betale til efter den 3. juli 2017, så ændres det til et fast rentetillæg på 4 pct., og så skal du pludselig betale ca. 400 kr. i renter. Til gengæld vil gælden ikke vokse yderligere resten af året,” siger privatøkonom Brian Rasmussen.

Kan jeg vente med at betale min restskat til næste år?

”Ja, hvis du skylder mindre end 19.968, så overføres beløbet (plus rentetillægget på 4 pct.) automatisk til næste års skatteregnskab.

”Hvis din restskat er over 19.968 kr., så skal du betale i 2017, og Skat vil opkræve den i tre rater i august, september og oktober.”

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil undgå restskat til næste år?

”Så skal du rette fokus mod din forskudsopgørelse og sørge for, at den er korrekt. Forskudsopgørelsen kommer hvert år i november, og er dit budget for skatten det kommende år. Du kan altid rette i den, hvis der sker ændringer, fx hvis du sælger din bolig eller omlægger dit lån til en lavere rente,” forklarer bankens privatøkonom.

Disse ting bør du tjekke på din årsopgørelse:

Det er altid vigtigt at tjekke, om oplysningerne på din årsopgørelse er korrekte, selvom Skat modtager de fleste oplysninger automatisk. Du skal fx selv indberette befordringsfradrag og håndværkerfradrag for 2016.

  • Befordringsfradrag
    Det kan du få, hvis du har mere end 12 km. til din arbejdsplads. Det kan have ændret sig, hvis du eller din arbejdsplads har flyttet sig i 2016. Du får befordringsfradraget, uanset om du tager toget, bilen eller cyklen på arbejde.

  • Håndværkerfradrag
    Har du energiforbedret og/eller klimatilpasset din bolig i 2016? Så kan du trække udgiften til arbejdsløn fra i Skat på udvalgte ydelser – dog max. 12.000 kr. pr. voksen i husstanden. Du kan også få håndværkerfradrag på max. 6.000 kr. pr. voksen til fx havearbejde og rengøring. Læs mere på Skats hjemmeside, hvilke udgifter du kan trække fra.

  • Velgørenhed
    Støtter du en eller flere hjælpeorganisationer, kan du trække det fra, hvis organisationen er godkendt af Skat. Det sker ikke altid automatisk. Du kan max. fratrække 15.200 kr.