Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Attraktivt andelsboligmarked er svært at gennemskue

Attraktivt andelsboligmarked er svært at gennemskue

21. april 2016
Gå til nyhedsoversigt

Markedet for andelsboliger er brandvarmt i disse år, og 4 ud af 10 danskere overvejer på et tidspunkt at flytte i en andelsbolig. 

Selv om danskerne har stor appetit på andelsboliger, så viser flere undersøgelser, at danskerne har svært ved at forstå mekanismerne i en andelsboligforening.

”Det kan vi godt forstå. Andelsboligområdet er et område med høj kompleksitet, som er svært at gennemskue for den almindelige forbruger,” siger Brian Rasmussen, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Mange svarer forkert

Kompleksiteten bekræftes i flere spørgeundersøgelser blandt danskerne. I denne uge stillede vi spørgsmålet på Facebook: ”Ved du, hvordan man normalt finansierer en andelsbolig?” 7 ud af 10 svarede korrekt ”andelsboliglån”, mens 2 ud af 10 svarede ”realkreditlån”, og 1 ud af 10 svarede ”kontant”.

Usikkerheden var dobbelt så stor i en Epinion-undersøgelse sidste år: Her svarede 4 ud af 10 danskere, at man kan finansiere en andelsbolig med et realkreditlån, hvilket er forkert.

I samme Epinion-undersøgelse mente 3 ud af 10 danskere, at ”markedet for andelsboliger er uoverskueligt”, og næsten 3 ud af 10 svarede ”ved ikke”. Kun 1 ud af 10 synes, at markedet er overskueligt.

Ny lovgivning på området med flere nøgletal og regnskabsoplysninger skulle ellers være med til at sikre øget gennemskuelighed på markedet.

Søger rådgivning i banken

Den manglende viden øger selvsagt behovet for rådgivning. I undersøgelsen svarer 5 ud af 10, at de vil søge rådgivning i banken i forbindelse med et andelsboligkøb, og det er klogt.

”Banken er et godt sted at starte, for der er mange faldgruber. Og der findes jo købere, der kommer galt af sted. Tempo er vigtigt, men det er også vigtigt at trække luft ind og tage bank og advokat med på råd. I Arbejdernes Landsbank har vi opbygget en effektiv ”blåstemplingsordning” af sunde andelsboligforeninger, så du ikke køber katten i sækken. Derfor kan vi også rykke hurtigere end de fleste af vores konkurrenter, når chancen byder sig,” siger bankens privatøkonom Brian Rasmussen.

Rådgivning fra banken kan dog ikke altid stå alene. Det kan i ligeså høj grad være vigtigt at få yderligere uvildig rådgivning, fx fra en advokat. Men kun 3 ud af 10 vil søge rådgivning hos en advokat.  Hele 4 ud af 10 vil søge rådgivning hos ejendomsmægleren, som egentlig først og fremmest er sælgers mand.

Få svar på spørgsmål om andelsbolig

I disse uger sætter vi fokus på køb af andelbolig. Vi hjælper meget gerne med at svare på spørgsmål - enten via din rådgiver, via Facebook eller på telefon 38 48 48 48.