Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Ferie til Grækenland: Husk rigeligt med kontanter

29. juni 2015
Gå til nyhedsoversigt

Den økonomiske krise i Grækenland er på manges læber i øjeblikket, og hvis du skal på sommerferie dernede, bør du tage en række forholdsregler. Råd nummer 1 er at tage rigeligt med euro med hjemmefra. Som kunde kan du kan hæve i vores pengeautomater og ved kassen uden valutagebyr.

For at undgå et stormløb mod de græske banker har den græske regering i søndags indført ”kapitalkontrol”. Det betyder, at alle græske banker holder lukket til og med mandag den 6. juli.

Ifølge den græske regering kan der fortsat hæves kontanter i de græske bankers hæveautomater, men grækerne kan kun hæve maksimalt 60 euro om dagen.

Hvad betyder det for rejsende til Grækenland?

For turister er der foreløbig ingen begrænsninger for hævninger på udenlandske kreditkort, fx VISA eller MasterCard. Derfor kan danskere, der står foran en ferie i Grækenland, i princippet fortsat hæve kontanter i de græske bankers hæveautomater. Der er dog meldinger om lange køer ved automaterne, ligesom automaterne mange steder er løbet tør for kontanter.

Hav rigeligt kontanter med

Vi anbefaler derfor, at man som ferierejsende har rigeligt med kontanter med. Selv om der indtil videre ikke er loft over kontanthævninger for udlændinge, så er situationen meget usikker og kan hurtigt ændre sig. Derudover forventes det også, at mange græske restauranter og butikker vil foretrække betaling med kontanter, så de også kan være sikre på at få deres penge. Som kunde i Arbejdernes Landsbank kan du kan hæve i vores pengeautomater og ved kassen uden valutagebyr.

I vores pengeautomater kan du som kunde, inden for bankens åbningstid, hæve euro svarende til 10.000 kroner. Her skal du være opmærksom på, at de fleste automater kun kan udbetale 40 x 20 euro-sedler per gang. Det betyder, at hvis du skal hæve de ca. 1.400 euro (som svarer til ca. 10.000 danske kroner), er du nødt til at hæve 700 euro to gange efter hinanden i automaten.

Vær varsom med bankoverførsler

Vær desuden varsom med, at forudbetale for fx billeje eller hotel hjemmefra via en bankoverførsel. Det kan være, at hotellerne ikke kan se betalingerne pga. banklukninger mv. Forsøg så vidt muligt at betale ved ankomsten. Hvis du vil betale hjemmefra, så benyt i stedet internationale kreditkort, så du evt. kan gøre indsigelse efterfølgende. Vi anbefaler, at du tager både MasterCard og Visa-kort med, hvis der skulle opstå problemer med det ene eller det andet.

Pas på tyveri

Med en øget mængde af kontanter stiger risikoen for tyveri. Fordel derfor kontanter og kreditkort forskellige steder, fx i den boks som hoteller normalt stiller til rådighed.

Kan jeg overføre penge til Grækenland?

Der er indtil videre kun restriktioner på overføre penge ud af Grækenland. Har man derfor, som erhvervsdrivende, behov for at sende penge til Grækenland, fx for at betale en faktura, så kan det stadig lade sig gøre.

Udenrigsministeriet om situationen i Grækenland

Situationen i Grækenland kan ændre sig time for time. Man bør derfor holde sig opdateret via Udenrigsministeriets hjemmeside.

Krisen i Grækenland

Den græske regering har forhandlet intenst med landets kreditorer (EU, IMF og ECB) om en mulig løsning på den græske statsgæld. Kreditorerne forlanger en række sparekrav og reformer gennemført for at holde hånden under den græske økonomi. Den græske regering har i weekenden besluttet at sende kravene videre til folkeafstemning, som afholdes allerede søndag den 5. juli.