Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Laveste konverteringsaktivitet i mere end et årti

Laveste konverteringsaktivitet i mere end et årti

7. februar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra realkreditinstitutterne viser, at der ved opsigelsesfristen ved udgangen af januar blev indfriet for blot 9,4 mia. kr. Det betyder, at vi ender med den laveste fart på nedkonverteringerne siden 2011.

Nedkonverteringsaktiviteten blandt boligejerne endte ved udgangen af januar på det laveste niveau i mere end 10 år. Det sætter to fede streger under, at de store nedkonverteringsbølger er begravet og borte for denne gang. Den lavere aktivitet skyldes, at renten er steget ganske betragteligt over det seneste års tid, og det har gradvist skruet ned for nedkonverteringerne.

Tager vi et tilbageblik på de seneste 4 opsigelsesfrister, så ser vi, at gassen tydeligt er gået af ballonen i takt med, at renten er steget. Ved opsigelsesfristen i januar sidste år blev der indfriet for 64 mia. kr., hvor det altså blev til en pæn bølge. Siden fulgte opsigelsesfrister med aktivitet for 28 mia. kr. i april, 16 mia. kr. i juli og 12 mia. kr. i oktober. Og nu lander vi altså på 9,4 mia. kr. ved udgangen af januar.

Når der så alligevel stadig indfries for et mindre milliardbeløb, skal vi rette øjnene mod boligmarkedet, hvor der stadig er godt gang i den. Når en boligejer sælger sin bolig, så bliver sælgers lån typisk indfriet i forbindelse med handelen, og det påvirker indfrielsestallene.

Renterne er braget op den seneste tid, hvilket tog ekstra fart ovenpå torsdagens møde i den europæiske centralbank. Det betyder, at vi for første gang i 4 år skal hilse på 30-årige fastforrentede realkreditlån med en rente på 2,5%. For en måned siden hed renten 1,5%, mens vi for et år siden var nede og vende i 0,5%.

Ser vi fremad, så forventer vi, at tiderne med store nedkonverteringsbølger er forbi for nu. Det er sket i takt med, at renteniveauet er højere nu end tidligere, og at mange allerede har klaret nedkonverteringen ved tidligere lejligheder. Vi står nu i stedet i en situation, hvor opkonverteringer for alvor begynder at banke på døren, hvilket i første omgang især vil henvende sig til boligejere som har 0,5%-lån.