Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stribe af nye minusrenter på vej boligejerne til nytår

Stribe af nye minusrenter på vej boligejerne til nytår

27. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Boligejere med den korteste rentebinding på boliglånet har i dag fået fastsat ny rente gældende fra årsskiftet. Det er boligejere med F-kort, og samtlige boligejere går det næste halve år i møde med en ny runde med negativ rente på boliglånet. Tilmed er renten en spids lavere end den rente, som de har haft gennem det seneste halve år.

Når nytårsklokkerne ringer på fredag, så sender det en stribe af nye minusrenter på vej til boligejere med variabel rente på boliglånet. Og tilmed lidt mere i negativt end gennem det seneste halve år. Det er et lidt vildt fænomen med negative renter på boliglån, men det er ikke nyt og har eksisteret i mere end et halvt årti nu. Og med dagens rentefastsættelse forlænges det så nu yderligere med et halvt år.

Boligejere med lån i F-kort i Totalkredit er fordelt på seks forskellige obligationer med forskellige renter og fra årsskiftet ligger de nye renter alle i negativt territorium. Den laveste rente er på -0,32%, mens den højeste rente er på -0,12%. Skal man have et nyt F-kort i dag, er det med renten på de -0,32%. F-kort har halvårlig rentebinding.

F-kort har for længst slået den tidligere boligejerfavorit F1 af pinden som mest udbredt hos boligejerne med hang til korteste rentebinding. Der er dog stadig, og her landede renten også i minus. Rentetilpasningsauktionen på F1 foregik i november og med ny rente gældende fra årsskiftet med en rente på -0,24%, hvilket er 20. gang i streg ved en auktion, at F1 lander i negativt.

Rundt regnet 300.000 boligejere står i det kommende år overfor at skulle have fastsat ny rente på boliglånet. Der er i alt tale om boliglån for svimlende 358 mia. kr., som skal have ny rente indenfor et år. Så selvom lån med variabel rente udgør en stadig faldende andel af danskernes boliglån, så er der fortsat rigtig mange danskere, som holder fast i den helt korte rentebinding og år efter år har god grund til at holde øje med renteudviklingen.

Vi forventer, at der over de kommende år er pil op på renterne, men der er ingen eksplosion i vente og altså intet der går igennem loftet. Pilen op kommer af et stærkt økonomisk momentum over de kommende år, og hvor inflationen har løftet sig, hvilket har bragt pengepolitiske stramninger tættere på. Dog vil renterne stadig blive holdt i kort snor af den europæiske centralbank, som har mærkbar betydning for særligt de korte renter i Danmark.