Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Konverteringer krydser 16 mia. kr. med 3 uger til opsigelsesfrist

Konverteringer krydser 16 mia. kr. med 3 uger til opsigelsesfrist

11. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra realkreditinstitutterne viser, at de foreløbige indfrielser er nået op på 16,7 mia. kr. ved udgangen af sidste uge. Det er en stigning på lidt mere end 4 mia. kr. fra ugen før. Det betyder, at de foreløbige indfrielser er på næsten samme niveau, som vi så på samme tidspunkt op til fristerne i juli og oktober sidste år, hvor vi endte med to mindre konverteringsbølger på henholdsvis 56 og 63 mia. kr.

Der er fint gang i konverteringerne allerede, og vi går endnu en opsigelsesfrist i møde, hvor der er potentiale til, at en nogenlunde konverteringsbølge kan være i sigte. Med det nuværende renteniveau forventer vi, at konverteringsbølgen kommer til at være på den gode side af 50 mia. kr., og derfor vil kunne måle sig med konverteringsaktiviteten ved de seneste to opsigelsesfrister. I øjeblikket ligger 0,5 pct. lånet ganske lunt i svinget til en kurs omkring 97,5, og døren står derfor på klem for boligejere med 1,5 pct. lån, som bør holde skarpt øje med 0,5 pct. lånets kursudvikling i den kommende tid. For de boligejere, som har et 2 pct. lån eller derover står døren på vid gab, hvis man overvejer en konvertering.

Renteniveauet er i øjeblikket lidt lavere, end vi så på samme tidspunkt op til opsigelsesfristerne i juli og oktober. I modsat retning trækker, at mange boligejere både i 2019 og 2020 allerede har nedkonverteret og fået klaret omlægningen.

Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 0,5 pct. lån, så sparer man ca. 230 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 4 år. Har man i stedet et 1,5 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 0,5 pct. lån, så sparer man ca. 100 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 6 år.