Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
I juli slog danskernes aktieformuer ny rekord

I juli slog danskernes aktieformuer ny rekord

27. august 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdningers egne aktiebeholdninger atter en gang sætter ny rekord i juli med en samlet beholdning på 611 mia. kr. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer.

I juli steg aktieformuerne med 20,9 mia. kr. i forhold til måneden før, og er alene i år steget med 107 mia. kr. Tager vi et længere perspektiv på, og sammenligner med coronakrisens indledning, hvor danskernes aktieformue dykkede 10% i marts 2020, så er formuerne steget med i alt 251 mia. kr.

Midt i sommerferien slog danskernes aktieformuer ny rekord. Aktieformuerne sætter i øjeblikket rekorder på stribe, og får krisens indledning til blot at fremstå som mindre krusninger. På 17 måneder har danskerne lagt 251 mia. kr. til deres formue, hvilket i runde tal svarer til en vækst på 70%, og altså samtidig sender aktieformuerne op i endnu en rekord. Den altoverskyggende årsag til udviklingen er kursstigninger, men danskerne har også købt en anelse op.

Det giver god mening, at der blev lagt yderligere til aktieformuerne i juli. Skeler vi til det danske C25-indeks, så steg det set over hele juli med 3,5%. Stigningen er fortsat ind i august måned i nogenlunde samme takt og er i skrivende stund oppe med ca. 3% for august som helhed. Det kunne derfor tyde på endnu en rekord i danskernes aktieformuer, når vi får tallene for august.

Dagens tal er seneste vidnesbyrd på, hvor velpolstret danskernes pengepung er. I går fik vi tal for, at danskerne fortsat har over 1 billion kroner stående på helt almindelige bankkonti, mens vi i forgårs så, at danskernes pensionsformuer skød op med 156 mia. kr. i 2020. Hertil er boligformuerne braget i vejret ovenpå det seneste års mærkbare prisstigninger. Tallene vidner derfor om, at danskerne er købestærke, hvor vi også de seneste måneder har fået bekræftet i blandt andet detailsalget, at danskerne er forbrugslystne.