Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forskudsopgørelsen er klar i morgen: Få styr på befordringsfradrag og rentefradrag

Forskudsopgørelsen er klar i morgen: Få styr på befordringsfradrag og rentefradrag

17. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Fra i morgen er det muligt at se og rette i sin forskudsopgørelse for 2022 på skat.dk. Forskudsopgørelsen er populært sagt det skattemæssige budget for det kommende år, og man gør derfor klogt i at forholde sig til, hvad der står fortrykt på den, så man undgår skattesmæk.

Særligt to ting har betydning for, hvorfor mange danskere bør kaste et ekstra blik på forskudsopgørelsen. For det første har coronakrisen medført øget brug af hjemmearbejde, hvilket kan betyde at visse pendler færre dage om ugen, som så indvirker på størrelsen på befordringsfradraget. For det andet vil tusindvis af boligejere opleve, at deres renteudgifter er ændret i løbet af 2021, og det har betydning for skatten og dermed forskudsopgørelsen.

4 vigtige ting at forholde sig til på forskudsopgørelsen

  1. Man får længere/kortere til arbejdspladsen eller har mere hjemmearbejde

For mange har coronakrisen og tiden efterfølgende betydet mere hjemmearbejde, og det har betydning, hvis man har længere end 12 km til sin arbejdsplads, hvor man så er berettiget til befordringsfradrag. For man kan kun få befordringsfradrag for det antal dage, som man reelt pendler til sin arbejdsplads, hvor man samtidig skal huske, at man kan få befordringsfradrag uanset om man kører i bil, tager toget eller cykler til arbejde. For at undgå et skattesmæk er det især vigtigt at forholde sig til befordringsfradraget, hvis man har skiftet arbejde, hvor man har kortere vej til sin arbejdsplads eller hvis man har mere hjemmearbejde, og derved har færre dage, hvor man pendler. Man ændrer befordringsfradraget i felt 417 på forskudsopgørelsen.

  1. Hvis man har konverteret sit fastforrentede lån i 2021 eller har fået ny rente på sit rentetilpasningslån

Glemmer man at tilrette sin forskudsopgørelse med de nye, og lavere, renteudgifter, så kan der vente et skattesmæk, når årsopgørelsen lander i marts 2023. Faktisk kan der også lande et skattesmæk allerede, når årsopgørelsen for 2021 lander i marts 2022, hvis man ikke har tilrettet sin forskudsopgørelse i år.

Har man omlagt et lån på 1 mio. kr. med afdrag fra en rente på 2 pct. til 1 pct. i januar i år, så sparer man ca. 14.600 kr. i renter ved omlægningen. Det betyder, at ens rentefradrag bliver ca. 14.600 kr. mindre i år. Da man ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33 pct., så får man et skattesmæk på ca. 4.800 kr., når man modtager årsopgørelsen for 2022 til marts 2023, hvis man ikke justerer sin forskudsopgørelse til den nye virkelighed. Se tabellen nederst.

Boligejere med variabelt forrentede lån, som har fået ny rente i løbet af 2021, skal også huske at justere til. Det er især F5-lånere, som skal være opmærksomme, da de sidst fik ændret deres rente for 5 år siden.

Man finder sine nye rente- og bidragsudgifter i det lånedokument, som man har underskrevet. Rente- og bidragsudgifter til realkreditlån justeres i felt 483 på forskudsopgørelsen.

  1. Hvis man har købt/solgt bolig

Antallet af bolighandler i 2021 har kursen sat mod endnu et rekordår ifølge tal fra Boligsiden. Er man en af de mange, der har købt eller solgt en bolig i 2021, er det værd at kaste et blik på sin forskudsopgørelse, for så har rente- og bidragsudgifterne helt sikkert ændret sig.

  1. Hvis ens jobsituation har ændret sig

Coronakrisen medførte massive udsving i ledigheden, hvor mange mistede deres arbejde for så sidenhen at vende retur til arbejdsmarkedet. Hvis man går fra at være arbejdsløs til at komme i arbejde, går væsentligt op eller ned i indtægt eller går på pension, er det vigtigt at få tilrettet forskudsopgørelsen. Det er især vigtigt, hvis man kommer lige over eller under topskattegrænsen, men kan også have betydning, hvis man i dag får det maksimale beskæftigelsesfradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor man ikke modtager det maksimale beskæftigelsesfradrag.