Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Realkreditinstitutterne gav 23.104 lånetilbud i september

12. oktober 2020
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder i september modtog 23.104 lånetilbud fra realkreditinstitutterne. Det er 3.576 flere end i august og svarer til en stigning på 18 pct.

Set under et har kursen på 1 pct. lånet med afdrag taget et hop op i september, hvor kursen er gået fra i underkanten af 99 i starten af måneden til i dag at lyde på 99,8. Det høje kursniveau, hvor 1 pct. lånet har ligget meget tæt på 100 i næsten en hel måned, får altså visse boligejere ud af busken i forhold til at nedkonvertere deres realkreditlån. Det er især boligejere med 2 pct. lån eller derover, for hvem en nedkonvertering er interessant. Dertil kommer, at der stadig er godt gang i bolighandlerne, og det påvirker også antallet af lånetilbud i opadgående retning.

Ser vi specifikt på indeværende måned, så forventer vi, at oktober kommer til at byde på et pænt omfang af lånetilbud. Det skyldes, at oktober måned har en opsigelsesfrist lurende ved udgangen af måneden. Og netop en opsigelsesfrist får normalt flere konverteringsovervejende boligejere ud af busken end månederne forinden. Med de nuværende renteniveauer ser vi dog ikke konverteringsbølger af større karakter forude. Her skal renteniveauet endnu længere ned, før vi kan italesætte noget som helst udover en lille konverteringsbølge. Antallet af lånetilbud er i høj grad påvirket af renteudviklingen og konverteringsmulighederne, som historisk også er det, som for alvor har givet udsving i antallet af lånetilbud. I øjeblikket har 0,5 pct. lånet en kurs lige over 96, men vi har tidligere set tingene gå hurtigt. Hopper 0,5 pct. lånet blot et par kurspoint op, så vil det helt naturligt skubbe til konverteringsaktiviteten, hvilket også vil få gang i antallet af lånetilbud.

Ser vi længere fremad, så forventer vi overordnet set, at antallet af lånetilbud vil være på et lidt lavere niveau end tidligere med de nuværende renteniveauer. Det skyldes kort og godt, at mange boligejere allerede har nedkonverteret ved tidligere lejligheder, og portionen af boligejere med 2 pct. lån eller derover derfor er blevet meget mindre. Samtidig forventer vi, at boligmarkedet går ind i en periode med en mere afdæmpet handelsaktivitet end det, som de foregående måneder har budt på.