Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Ny stribe af minusrenter på vej til boligejere

17. august 2020
Gå til nyhedsoversigt

I dag er auktionerne skudt i gang, hvor boligejere med F1, F3 og F5, får rentetilpasset pr. 1. oktober. Og der er udsigt til en ny stribe af minusrenter til boligejerne. På første auktionsdag i Totalkredit lander kontantlånsrenten på F1 på -0,12%, F3 på -0,28% og F5 på -0,20%.

Med dagens auktionsresultater tyder meget på, at tiden med minusrenter for de mest risikovillige boligejere forlænges endnu en gang. Vi skal mere end fire år tilbage, siden F1-renten sidst var i positivt terræn. Malurten i bægeret er dog, at boligejerne med F1 går en rentestigning i møde til trods for en ny minusrente. Det skyldes, at de fik fastsat en rente i endnu dybere minus for et år siden. Det er imidlertid ikke et resultat af, at renterne er høje nu, men snarere at renterne var ekstraordinært lave for et år siden.

Til auktionerne for et år siden brød rentetilpasningen lydmuren og slog en stribe af rekorder, som altså stadig holder. Blandt andet endte F1-renten på historisk lave -0,41%, så der er i bund og grund tale om en pæn rentestigning for boligejerne med F1 til -0,12%. Boligejere med F1 har endelig vished om den nye renter på torsdag, hvor hammeren slår på den sidste auktionsdag for denne omgang.

De største vindere ved den her rentefastsættelse er boligejere med F3 og F5, som udsigt til renter et godt stykke i minus. Men i modsætning til F1-boligejerne med rentestigning, så F3’ og F5’ere udsigt til et betragteligt rentefald i forhold til den rente, som de sidder med i dag. Det skyldes, at det er henholdsvis tre og fem år siden, man sidst har fået fastsat rente, hvor renteniveauet var lidt højere. Boligejerne med F3 kommer fra en rente på -0,16% med udsigt til ny rente omkring -0,28%, mens boligejerne med F5 i dag sidder med 0,90% i rente og altså udsigt til et dyk i renten til -0,20%. F3- og F5-auktionerne slutter i morgen.

Boligejere med afdragsfrit F1-lån har med den nye rentetilpasning udsigt til en ydelse, som er næsten 200 kr. dyrere om måneden. Omvendt har boligejere med F3 udsigt til at have i underkanten af 100 kr. mere mellem hænderne om måneden, mens F5’ere går en tid i møde med næsten 700 kr. mere at gøre godt med om måneden.

Ser vi med lidt bredere økonomiske briller, skal vi højaktuelt glæde os over de lave renter. I begyndelsen af coronakrisen var vi vidne til, at renterne bankede i vejret. De er sidenhen faldet tilbage igen, men havde vi set et mere permanent højere renteniveau svarende til det i marts, så ville det kunne have påvirket boligejernes mulighed lyst og til dels mulighed for at forbruge. Og det havde såmænd blot bidraget til bekymringen for privatforbrugets rolle i dansk økonomi i en svær og trængt coronakrise. Vi så samtidig, at foråret bød på det største dyk nogensinde i forbrugertilliden på en enkelt måned, som altså daterer tilbage til 1974. Det er en skrøbelig tid, som dansk økonomi bevæger sig i, og her fungerer de lave renter som en hjælpende hånd.