Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Kurslimbo rokker ikke ved konverteringsbølgen

Kurslimbo rokker ikke ved konverteringsbølgen

14. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

I sidste uge blev der yderligere indfriet fastforrentede lån for 17 mia. kr. Det bringer de foreløbige indfrielser op på 95 mia. kr. Det viser netop offentliggjorte tal fra realkreditinstitutterne.

Boligejerne har derfor stadig pænt fart på konverteringerne, som vi også kunne se på antallet af lånetilbud i september fra realkreditinstitutterne. Vi har de sidste par dage været vidne til en mindre rentestigning, som også ser ud til at sende begge varianter af 1 pct. lånene tilbage på tilbudshylden. Det er positive signaler fra handelskrigen mellem USA og Kina samt spillet omkring Brexit, der er med til at sende renterne op.

De seneste dages rentestigning er naturligvis negativ for den igangværende konverteringsbølge, og kan betyde, at der ikke bliver tale om en decideret rekord på mere end de 185 mia. kr., som vi så ved seneste opsigelsesfrist. Vi skal dog huske på, når vi taler om de seneste dages rentestigning, at vi p.t. blot er tilbage på niveauet vi så for kun 2 måneder siden, hvor vi, som sagt, så den seneste rekord-konverteringsbølge på 185 mia. kr.

Under alle omstændigheder viser den seneste bevægelse, hvor lidt kurs-limbo der i øjeblikket skal til i forhold til om renten hedder en hel eller en halv, og det rokker sådan set ikke ved, at vi kommer til at se en af de større konverteringsbølger. Spørgsmålet er blot om det bliver til en rekord i denne ombæring.

Vi forventer, at de samlede konverteringer bliver på ca. 175-185 mia. kr. ved udgangen af oktober. Der skal med andre ord ikke mange bevægelser til før, rekorden fra juli måned kan blive slået.

1 pct. lånet med afdrag på vej tilbage i spil

Totalkredits 30-årige 1 pct. lån med afdrag handler netop nu under kurs 100 for første gang i 3 uger. Kursen ligger p.t. i 99,841, og holder det niveau dagen ud, så åbner det igen for tilbudsgivning i morgen tirsdag. Det 30-årige 1 pct. lån med afdragsfrihed åbnede i fredags, da det gik under kurs 100. Den afdragsfri variant har p.t. en kurs i omegnen af 99.

Uanset om renten hedder en hel eller en halv, så er billedet af hamrende lave rente i bund og grund uændret.

Regner vi på det, så betyder det, at boligejere, som i dag har en fast rente på 2 pct. eller derover og en restgæld på min. 500.000 kr. stadig står med gode muligheder. Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 1 pct. lån (her er antaget, at kursen er 99,9), så sparer man ca. 200 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 2,5 år.