Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Hver voksne dansker har i gennemsnit nu mere end 200.000 kr. stående i banken

Hver voksne dansker har i gennemsnit nu mere end 200.000 kr. stående i banken

27. august 2019
Gå til nyhedsoversigt

Husholdningerne har nu 929 mia. kr. Det svarer til, at hver person over 18 år i gennemsnit har 206.000 kr. stående i banken. Det viser dagens tal fra Nationalbanken, som er opgjort ved udgangen af juli. Husholdningernes beløb på kontoen i banken tikkede godt nok en anelse ned i juli, men det er ikke usædvanligt med tanke på sommeren og ferieforbruget. Sæsonjusterer vi for sommerens forbrug, er der fortsat tale om en tendens til en stigning i danskernes indestående i banken.

Det stadig stigende beløb på danskernes konti er ikke et nyt fænomen. I tillæg har der den seneste tid også været en historisk stor konverteringsbølge, hvor boligejere dels oplever at få flere penge mellem hænderne, dels låner op i boligen, som i første omgang rammer kontoen i banken.

I et større perspektiv går det godt i dansk økonomi med rekordhøj beskæftigelse og pæn reallønsfremgang, som skal lægges sammen med, at danskerne er blevet mere forsigtige og på ingen måde har sat gang i nogen form for forbrugsfest. Opsparing står højt på prioriteringslisten. Blandt andet har boligejerne også øget den løbende boligopsparing, som satte ny rekord i 2018. En rekord som med stor sandsynlighed bliver slået allerede i år. Med opsparing på mode har jeg derfor også svært ved at se, at toppen er nået.

 

Kan man ikke helt genkende sig selv i de godt 200.000 kr. på kontoen, så bliver tallet vel at mærke trukket op af få med ekstraordinært store indeståender. En nylig analyse fra Dansk Statistik viser, at 70% af personer med penge i banken har mindre end 100.000 kr. stående på kontoen, men det tager ikke det faktum fra dagens tal, at danskerne har stadig mere stående på kontoen. Vores råd er, at man har 2-3 gange sin indkomst stående på kontoen til løbende forbrug og uforudsete begivenheder, mens man med det resterende bør forholde sig til, hvornår pengene er øremærket til.