Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 14 år

Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 14 år

11. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Dugfriske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog lidt over 27.000 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i november. Det betyder, at vi allerede nu kan konstatere, at 2019 samlet set kommer til at byde på det højeste antal lånetilbud siden 2005, selvom vi stadig mangler december måneds tal. Dagens tal bringer nemlig totalen for 2019 op på ca. 380.000 lånetilbud, og det er det højeste i 14 år.

Det giver rigtig god mening for mig, at antallet af lånetilbud er tårnhøjt i 2019. Renten på et fastforrentet lån er gået fra 2 pct. i starten af året til i dag 1 pct. og i perioder også været nede at ramme 0,5 pct. Det betyder, at enorme konverteringsbølger er skyllet over landet, hvor både juli og oktober måned bød på konverteringer i omegnen af 185 mia. kr. Det smitter selvsagt af på antallet af lånetilbud. Som tillæg har der også været godt gang i hushandlerne, som er på vej mod det højeste salg siden 2005.

Det kommer ikke som en voldsom overraskelse, at antallet af lånetilbud stilner af ovenpå en måned med opsigelsesfrist, hvor der virkelig var tryk på. Normalt kaster måneden efter en opsigelsesfrist ikke mange lånetilbud af sig. Min klare forventning er derfor også, at vi kommer til at se en stigning i december og i særdeleshed i januar, hvor en ny konverteringsbølge ligger og lurer.

Jeg ser det derfor ikke for usandsynligt, at der er endnu en konverteringsbølge under opsejling til fristen ved udgangen af januar måned med det nuværende renteniveau, hvor 1 pct. lånet p.t. fås til en kurs omkring 98,5. Vi kommer næppe i nærheden af juli og oktober måneds rekorder på ca. 185 mia. kr., men det vil ikke overraske mig, hvis vi kommer op på den gode side af 100 mia. kr. ved udgangen af januar måned.

Der er stadig mange boligejere som vil have gavn af en omlægning, hvis de ønsker at konvertere deres realkreditlån. Nationalbanken opgjorde i forrige uge, at der stadig er realkreditlån i omløb for ca. 400 mia. kr., hvor renten er 2 pct. eller derover, og det er især disse boligejere for, hvem det vil være relevant at overveje en konvertering.

 

Renten på de 30-årige fastforrentede realkreditlån har været næsten pandekageflade den seneste halvanden måneds tid, men de kommende dages centralbankmøder i den amerikanske og europæiske centralbank har potentiale til at kunne skubbe kursen i den ene eller anden retning.