Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskerne opsparing vokser fortsat

Danskerne opsparing vokser fortsat

25. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Nationalbanken viser at, husholdningerne ved udgangen af september havde 932 mia. kr. stående i banken. Det er 9 mia. mindre end sidste måned. Det er der dog ikke unormalt at danskernes opsparing falder lidt i september. Tager vi højde for de normale sæsonudsving, steg danskernes opsparing dermed med hele 3 mia. i oktober, og danskernes indestående i banken slår derved igen rekord.

Det svimlende beløb svarer til at hver person over 18 år i gennemsnit havde 206.000 kr. stående i banken. Danskernes opsparing i banken voksede således for 16 måned i træk.

Voksende opsparinger gør opsvinget robust

At danskernes opsparing fortsat vokser, er ikke nogen overraskelse. Danskerne har netop vist sig ekstraordinære glade for opsparing igennem opsvinget, på trods af at fremgangen i dansk økonomi ville have tilladt en mere afslappet holdning til opsparing.

I øjeblikket sparer danskerne 7 kr. op for hver 100 kr. der kommer ind på kontoen, og set med de historiske briller er det bestemt i den høje ende.

Danskernes store opsparing gør dansk økonomi mere robust. Skulle dansk økonomi, mod vores forventning, ende i en recession vil danskerne have en opsparing at tærer på. Det er en helt anden situation end før finanskrisen hvor vi for hver gang vi tjente 100 kr., lånte yderligere 3 kr. til forbrug – med andre ord brugte vi dengang flere penge end vi tjente. Det betød, at vi i årene efter krisen var nødt til at fokusere på gældsnedbringelse, hvor vi i dag ikke behøver have samme fokus.

Opsparingen er ikke lige lidt fordelt

Kan man ikke helt genkende sig selv i de godt 206.000 kr. på kontoen, så bliver tallet vel at mærke trukket op af få med ekstraordinært store indeståender. En analyse fra Dansk Statistik viser, at 70% af personer med penge i banken har mindre end 100.000 kr. stående på kontoen, men det tager ikke det faktum fra dagens tal, at danskerne har stadig mere stående på kontoen.