Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejernes lånelyst har fået vinger

Boligejernes lånelyst har fået vinger

25. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Nationalbanken viser, at realkreditudlånet hos boligejerne steg til 1.478 mia. kr. i september. Stigningstakten stiger i øjeblikket, og siden september sidste år er boligejernes lån steget med 5,7%. Det er det hurtigst voksende udlån siden 2008. Da vi gik ind i året lød den årlige stigning i realkreditlån på mindre end 3%.

Den større låneefterspørgsel er en helt naturlig konsekvens af, at renterne er banket ned til en nyt bundniveau og ikke et resultat af, at boligejerne er blevet mindre forsigtige og har smidt livrem og seler. Danskerne som helhed er blevet mere økonomisk forsigtige med en mærkbar opsparingsiver, og det ser vi ikke forsvinde lige foreløbig trods dagens tal. Det større udlån hjælpes desuden på vej af, at historisk store konverteringsbølger rammer landet i øjeblikket, hvor visse boligejere låner op i boligen for at få realiseret boligrenoveringer, drømme eller noget helt tredje. Der er med det nuværende renteniveau og i lyset af mangel på forventninger til rentestigninger heller ikke udsigt til, at den øgede lånelyst trækker sig her indenfor den kommende periode.

Et meget beroligende element i den øgede lånelyst er, at det med længder er drevet af de fastforrentede lån, som i øjeblikket lyder på 1% eller 0,5%. Da vi gik ind i året lød den på 2%. Fast rente står ganske enkelt for hele stigningen og mere til. Fast rente er gået frem med næsten 85 mia. kr. siden sidste år, mens det samlede realkreditudlån er steget 80 mia. kr. Derfor er lån med variabel rente omvendt reduceret med knap 5 mia. hos boligejerne. Fast rente står i dag for 48% af boligejernes lån mod 45% sidste år. Også de afdragsfrie lån oplever en tilbagegang i andel af lånene også boligejerne.

Selvom stigningen i danskernes lån er på sit højeste i 11 år, så stiger udlånet ikke med i nærheden af den samme fart som i midten af 00’erne. I 2005-2007 steg realkreditudlånet med den dobbelte hastighed, hvor stigningen lød på den gode side af 10% om året. Vi ser derfor heller ikke, at den øgede lånelyst sætter stabiliteten på boligmarkedet over styr. Boligejerne fremstår i dag mere renterobuste og velkonsoliderede end for blot få nogle år tilbage.

Et skub til privatforbruget på en negativ baggrund

Rentefaldet frigiver årligt tusindvis af kroner for mange boligejere. Det vil være understøttende for privatforbruget i den kommende tid, og vi ser netop privatforbruget blive det primære tandhjul i dansk økonomi over den kommende periode. Danskerne sparer dog meget op i øjeblikket, og vi er generelt blevet mere forsigtige. Så selvom vi forudser stigende privatforbrug som følge af rentefaldet, så kommer der ikke til at være tale om nogen forbrugsfest.

Vi skal i ligningen også huske, at det seneste rentefald kommer på en negativ baggrund. Uro på de finansielle markeder som følge af eskalering i handelskrig og frygt for global økonomisk vækst har sat sit tydelige præg på renterne. Det nyder vi som boligejere i Danmark godt af lige nu, men får risiciene lov til at folde sig fuldt ud, så vil det også påvirke dansk økonomi negativt og danske arbejdspladser i nedadgående retning.