Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Sløje forventninger til tysk økonomi forbedres en smule

Sløje forventninger til tysk økonomi forbedres en smule

13. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal viser, at tilliden til den tyske økonomi forbedres en smule i december. Det viser dagens tal fra ZEW-indekset, som måler tyske finansielle aktørers vurdering af både den nuværende økonomiske situation og den økonomiske udvikling i de kommende 6 måneder.

Vurderingen af de kommende 6 måneder stiger til -23,3 i december fra -36,7 i november. Det er bedre end forventningen på -26,4. Vurderingen af den nuværende situation stiger til -61,4 i december fra -64,5 i november. Det er omvendt værre end forventningen på -57. De negative værdier betyder slet og ret, at pessimismen overstråler optimismen. Indekset måles ved forskellen mellem andelen af aktører der har henholdsvis et optimistisk og et pessimistisk syn på økonomien.

Tilliden til den tyske økonomi forbedres en smule her i december. Men tilliden er fortsat utrolig sløj, så der ikke ligefrem tale om en lys tid, men alene at pessimismen bløder op. Det sker på baggrund af et fald i de seneste inflationstal, og dertil næres et håb om, at rentestigningerne snart stilner af. Tallene nærer dog ikke så meget tvivl om, at det er en mere hård tid, som tysk økonomi befinder sig i.

Den tyske økonomi er vokset gennem årets tre første kvartaler. Det er imponerende i en tid, hvor både forbruger- og erhvervstillid har været banket i bund, priserne er steget kraftigt, og recessionsfrygten har været tiltagende. Situationen for tysk økonom er en anden i dag, omend dagens forbedring i ZEW-indekset sænker frygten for, at den tyske økonomi står overfor et større tilbageslag. Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs. Retningen i den tyske økonomi har stor indflydelse på dansk eksport, og derigennem den danske økonomi.

ZEW-erhvervstillidsindikatoren er udarbejdet af organisationen Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) og afspejler vurderingen Tysklands økonomiske situation blandt op til 350 eksperter fra banker, forsikringsselskaber og finansielle afdelinger i udvalgte virksomheder. Indekset måles ved forskellen mellem andelen af aktører der har henholdsvis et optimistisk og et pessimistisk syn på økonomien. De negative værdier afspejler derfor, at de fleste fortsat er pessimistiske omkring økonomien.