Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledigheden i USA tilbage på det laveste i mere end 50 år

Ledigheden i USA tilbage på det laveste i mere end 50 år

5. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Beskæftigelsen i USA steg med 528.000 personer udenfor landbruget i juli. Det er mere end dobbelt så meget end de forventede 250.000. Det er samtidig den stærkeste beskæftigelsesfremgang i fem måneder. Med fremgangen i juli er beskæftigelsen nu steget 19 måneder i træk.

Ledigheden falder samtidig i juli til 3,5%. Dermed er ledigheden tilbage til det samme som før coronakrisen, der samtidig er det laveste siden 1969. I begyndelsen af coronakrisen ramte ledigheden 14,7%.

Wow, det her er spektakulært. Ledigheden i USA er tilbage på det laveste i mere end 50 år. Der sker blot to år efter ledigheden bragede op i det højeste siden 1930’erne. Beskæftigelsestoget står bestemt ikke stille. Tiden taget i betragtning er det dybt imponerende. Inflationen bider benhårdt på amerikanernes pengepung, og pengepolitikken strammes kraftigt med renteforhøjelser. Men fremgangen på arbejdsmarkedet er stadig stærk.

Lønningerne var i juli 5,2% højere sammenlignet med for et år siden. Det klart højere end ventet og samtidig en årlig lønvækst til den mærkbart høje side. Lønudviklingen har fået ekstraordinær opmærksomhed i den her tid, hvor inflation er det store omdrejningspunkt. Inflationen ligger på det højeste i næsten 40 år. Et tiltagende lønpres risikerer at presse yderligere til inflationen.

Summen af nøgletal i dag med kraftig jobvækst, laveste ledighed i 50 år og mærkbare lønstigninger bekræfter, at der er flere renteforhøjelser på vej fra den amerikanske centralbank. Tempoet skal kort og godt tages ud af økonomien med renteforhøjelser, som i sidste ende vil bremse den galoperende inflation. I både juni og juli hævede centralbanken renten med 0,75 procentpoint, hvilket er det største siden midten af 1990’erne. Og de er ikke færdige med at hæve renten endnu, hvor vi i september vil blive præsenteret for den næste renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank.

Med danske briller er dagens tal interessante. Dansk eksport til USA er vokset og beskæftiger i dag omkring 100.000 danske arbejdspladser. Fremgangen på det amerikanske jobmarked gavner derfor også dansk økonomi, hvor USA er blandt vores største handelspartnere.

De danske boligejere har ligeledes alt mulig grund til at rette opmærksomheden mod USA. De massive renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank påvirker også renterne herhjemme. I dag ligger renten på et fastforrentet lån på 4%. Det er dobbelt så højt som ved årsskiftet, hvor den faste rente var 2%. Den amerikanske økonomi med højeste inflation i 40 år, laveste ledighed i 50 år og en amerikansk centralbank, der kraftigt hæver renterne, spiller en ikke uvæsentlig rolle i de højere danske boligrenter.