Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Europæisk erhvervstillid i positiv overraskelse

Europæisk erhvervstillid i positiv overraskelse

16. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal viser, at erhvervstilliden i eurozonen overrasker positivt. Erhvervstilliden stiger til 48,8 i december fra novembers 47,8. Det er væsentligt bedre end de ventede 47,9. Det fremgår af dagens PMI-tal. Det er nu anden måned i træk, at erhvervstilliden stiger i eurozonen. Vi skal dog huske på, at indekset fortsat ligger under 50, hvilket indikerer tilbagegang i økonomien. Men det er klart positivt, at den tilliden bevæger sig op og tættere mod de 50 igen.

Erhvervstilliden stiger i Tyskland til 48,9 i december fra 46,3 måneden før. Det er en gedigen overraskelse, da der var ventet en stort set uændret erhvervstillid hos vores nabo mod syd.

Det her er en klart positiv overraskelse fra erhvervstilliden i eurozonen. Og særligt vores nabo og største samhandelspartner, Tyskland, overrasker særdeles positivt. Det er glædeligt set med danske øjne. Prispresset løjer af for virksomhederne, og forsyningssikkerheden er igen begyndt at lysne, og det er med til at trække erhvervstilliden lidt af dyndet, selvom den fortsat er ramt.

Vi må dog samtidig minde os om, at erhvervstilliden ikke er decideret god. Erhvervstilliden har forankret sigunder 50 og indikerer dermed en europæisk økonomi i tilbagegang. Og den europæiske økonomi er bestemt udfordret af rekordkraftig inflation, markante rentestigninger og øget usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

Dagens tal har stor betydning den danske økonomi, hvor mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Med faldende erhvervstillid og rekordhøje prisstigninger, står den europæiske økonomi med risiko for et tilbageslag, som også vil ramme den danske eksport. Inflationen i eurozonen her senest opgjort til 10%. Kerneinflationen er på 5%, og det betyder, at det ikke kun er prisstigninger på fødevarer og energi, der trækker inflationen op. Europæerne er ramt af et bredere prispres, og det slår huller i de europæiske forbrugeres købekraften.

Hos industrivirksomhederne stiger erhvervstilliden til 47,8 i december fra 47,1. I servicevirksomheder stiger erhvervstilliden til 49,1 fra 48,5.