Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Glædelige nyheder fra syd – gode udsigter for den tyske økonomi

Glædelige nyheder fra syd – gode udsigter for den tyske økonomi

26. marts 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra vores tyske naboer viser, at erhvervstilliden, målt ved IFO-indekset, stiger til 96,6 i marts fra 92,4 i februar. Det er gode nyheder set med danske øjne, da Tyskland er en af vores vigtigste handelspartnere, og tysk eksport beskæftiger mere ned 100.000 danske arbejdspladser.

Der var forventet en stigning til 93,2, hvorfor dagens tal er glædelig overraskelse. IFO-indekset er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 9000 tyske virksomheder, og er en god og tidlig indikator for den økonomiske situation.

Både forventningerne til fremtiden og vurderingen af den nuværende stiger og overrasker positivt. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation stiger fra 90,6 til 93, mod forventet 91,3. Forventningerne til fremtiden stiger fra 94,2 til 100,4, mod forventet 94,2.

På trods af smitte og restriktioner, så er der faktisk kommet flere gode nyheder fra den tyske økonomi denne uge. PMI-indekset viste en massiv fremgang i marts, og zoomer vi ind på industrien, ramte erhvervstilliden det højeste niveau nogensinde. Industrien har det nemlig godt i øjeblikket, hvor en øget efterspørgsel efter varer sikre rigeligt med ordre. Serviceindustrien lider så modsat, da forbrugerne ikke har mulighed for at forbruge som de plejer.

Det er træls, at servicesektoren slås med effekterne af smitten, men det glæder os at industrien oplever fremgang. Det vil nemlig være med til at sikre en hurtigere genopretning af økonomien, når vi står på den anden side. Fortsat fremgang i industrien og vaccineudrulning betyder, at vi forventer en tysk økonomi, som nok skal komme tilbage på sporet. Vi må dog desværre sande, at vækstbetingelserne ikke er lige så gode i Europa som f.eks. USA, og derfor vil det tage længere tid at komme tilbage til før krise niveauet.