Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Eurozonens økonomi skrumpede på ny i 1. kvartal

Eurozonens økonomi skrumpede på ny i 1. kvartal

30. april 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at BNP i eurozonen faldt med -0,6% i 1. kvartal. Der var i dagens tal ventet et fald i BNP på -0,8%, så faldet var en anelse mindre end ventet. Der er dog ikke noget positivt i sig selv over et nyt fald i eurozonens økonomi.

Faldet i 1. kvartal i år sker ovenpå et fald i 4. kvartal 2020 på -0,7%. De to kvartalers fald i BNP ovenpå hinanden betyder, at eurozonens økonomi nu rammer teknisk recession for anden gang på blot et år, som netop defineres ved to kvartaler i streg med fald i BNP.

Det er brandærgerlige tal for den europæiske økonomi, hvor eurozonens økonomi igen skrumper og går i recession for anden gang på et år. Det er ikke enorme fald, men når coronakrisen i forvejen har blæst økonomien bagover, så skulle vi meget gerne være vidne til en stærk genopretning nu, som altså lader vente på sig. Danmark har uendeligt mange forbundne kar med landene i eurozonen, så den svagere genopretning smitter også af herhjemme.

Ser vi på den danske eksport, så udgør eksporten til EU næsten halvdelen af dansk eksport. Derfor bider den aktuelt manglende vækst i eurozonen også på dansk økonomi. Mere end 350.000 danske eksportarbejdspladser afhænger af den danske eksport til EU, og som region er det med længder vores største samhandelsområde. Til sammenligning beskæftiger eksporten til USA omkring 90.000 arbejdspladser.

Her til formiddag er der også kommet landespecifikke BNP-tal for Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien, hvor BNP faldt i tre ud af fire lande i 1. kvartal. I Tyskland faldt BNP med -1,7% i 1. kvartal. Den fornyede nedlukning i Tyskland bider på privatforbruget og er på den måde med til at trække eurozonens BNP ned. I Frankrig overraskede BNP til den pæne side med en stigning på 0,4% mod en ventet flad udvikling på 0,0%. I Spanien faldt BNP helt som ventet i 1. kvartal med -0,5%, mens økonomien skrumpede i Italien med -0,4%.

Den europæiske økonomi har været hårdere ramt af coronakrisen end mange andre dele af verden og i tillæg foregår genopretningen også i et langsommere tempo. I går kom der BNP-tal for USA, som viste økonomisk fremgang på 1,6% i 1. kvartal. Det står i skarp kontrast til dagens tal med fald i eurozonen.

I 2020 dykkede BNP i eurozonen med -6,7%, mens der i år ventes vækst på i omegnen af 4%. Ser vi til sammenligning på den anden side af Atlanten, så faldt BNP i USA sidste år med -3,5%, mens en bragende vækst er i sigte i år, som snildt kan komme op i nærheden af 6%-7%. Den store forskel i vækstudsigterne finder vi blandt andet i en finanspolitik med vinger på i USA, hvor massive hjælpepakker understøtter økonomien. Det seneste på den blok er 1.900 mia. dollars store hjælpepakke fra marts, som netop nu stimulerer økonomien. Samtidig kører vaccineudrulningen i USA på skinner og er væsentligt længere fremme i USA end i EU, hvilket giver et solidt fundament for de fremtidige vækstbetingelser. Der er imidlertid lys for enden af tunnelen for eurozonen også, hvor vaccineudrulningen også er kommet godt i gang nu.

Vi ser først eurozonens økonomi vende tilbage til BNP-niveauet fra før krisen et godt stykke inde i 2022. Det er et godt stykke tid senere end i USA såvel som herhjemme i Danmark, hvor vi forventer, at BNP-niveauet er indhentet allerede inden og meget tæt på årsskiftet.