900.000 nytilmeldte ledige i USA

Coronakrisen har påvirket erhvervslivet rundt omkring i verdenen, og det kan ses på arbejdsløsheden. I USA er der 900.000 nytilmeldte ledige. Se mere her »

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
ECB åbner døren for nye lempelser til december

Friske tal fra USA viser, at der i sidste uge var 900.000 amerikanere, der meldte sig ledige. Man havde ventet en stigning på 935.000, så tallene er lidt bedre end ventet, men dog ikke meget.

Det er nu anden uge i streg, at antallet af le­dig­heds­til­mel­din­ger ligger over 900.000, der ellers havde befundet sig i lejet mellem 700.000 og 900.000 siden efterårsferien. Det er en ærgerlig udvikling, men heller ikke overraskende i en tid, hvor smittebølgerne påvirker økonomien. I tillæg til de mange nytilmeldte ledige skal vi derudover tage højde for, at der under coronakrisen er blevet etableret særlige ordninger, som holder de officielle ledighedstal kunstigt lave.

Selvom det er en ærgerlig udvikling, er vi heldigvis milevidt fra situationen i foråret, hvor mere end 7 mio. amerikanere meldte sig ledige om ugen. Dagens ledighedstal skal dog ikke negligeres af den grund, da de stadig overgår de værste uger af finanskrisen, hvor vi aldrig så mere end 700.000 nytilmeldte ledige på en uge.

Ser vi på antallet af fortsatte le­dig­heds­til­mel­ding, som dækker forrige uge, meldte 5,05 mio. amerikanere sig som fortsat ledige. Der var forventet 5,3 mio. og dagens tal overrasker derved positivt.

Det er en ærgerlig situation, der hersker på det amerikanske arbejdsmarked, men vi er dog fortrøst­nings­ful­de for den amerikanske økonomi. Biden har fremlagt klare ambitioner for endnu en stimuluspakke på 1,9 billioner dollars, og har derved klart tilkendegivet, at han er klar, og ønsker at understøtte økonomien. 

Desværre har Biden kun det snævrest mulige flertal i Senatet, og det er derfor usandsynligt, at han kan få gennemført en hjælpepakke af den størrelse, da man allerede i december vedtog en hjælpepakke på 900 mia. dollars. Vi forventer dog, at Biden nok skal lykkes med at få dele af sin hjælpepakke igennem til gavn for den amerikanske økonomi.

Set med danske briller er det en god nyhed, at Biden er tiltrådt som amerikansk præsident. Bidens ønsker om at understøtte økonomien, genetablere forholdet til Europa og en klar grøn dagsorden er alt sammen noget der komme dansk økonomi til gode. Biden har dog ikke frit spil, da hans flertal er snævert i Senatet – vi forventer dog, at han nok skal kunne komme igennem med dele af sin politik. Det godt nyt for den danske eksport til USA, som i dag beskæftiger omkring 80.000 danske arbejdspladser – og med den nye grønne politisk linje, er der potentiale for endnu flere i fremtiden.

Relaterede artikler