Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
770.000 nye arbejdsløse i USA

770.000 nye arbejdsløse i USA

18. marts 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra USA viser, at sidste uge bød på 770.000 ny arbejdsløse amerikanere. Det var ventet 700.000, så der er tale om en svagt negativ overraskelse. I tillæg til den ordinære ordning er der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for mange ledighedstilmeldinger også. Gennem de seneste uger har den ordning budt på mellem 300.000-500.000 tilmeldinger om ugen.

De fortsat høje ledighedstal bør ikke give anledning til den mindste bekymring. Vækstbetingelserne er enormt stærke i USA, hvor finanspolitikken viser store muskler med den nye hjælpepakke på 1.900 mia. dollars. Den kommer uden tvivl til at sparke i gang i amerikansk økonomi, som yderligere bliver stimuleret af aktuelt faldende smittetal og en vaccineudrulning med imponerende fart på. Vi kan med ro i stemmen sige, at den amerikanske vækst bliver imponerende i år.

Herudover slog den amerikanske centralbank fast med syvtommersøm i går, at den vil være der til at bidrage til genopretningen for at skabe fuld beskæftigelse og højere inflation. Centralbanken sendte et signal om, at en kommende renteforhøjelse langt fra er undervejs. Således indikerede medlemmerne, at den næste renteforhøjelse først vil være at finde efter 2023.

Siden august har antallet af nye arbejdsløshedstilmeldinger under den ordinære ordning været i omegnen af 700.000-900.000 om ugen. Før coronakrisen lå tallet på godt 200.000 ledighedstilmeldinger om ugen. Sammenlignet med under mere normale tider er der derfor fortsat enormt mange amerikanere, som melder sig arbejdsløse hver uge. Det er dog samtidig milevidt fra dengang, coronakrisen brød ud, hvor antallet toppede med næsten 7 mio. om ugen.

Genopretningen i den amerikanske økonomi er genoptaget igen efter en stille vinter. I begyndelsen af krisen dykkede beskæftigelsen med mere end 22 mio. Sidenhen er mere end halvdelen af de tabte jobs genskabt, men beskæftigelsen er fortsat 9,5 mio. nede sammenlignet med, hvor den var før krisen. Arbejdsløsheden er på 6,2% mod 3,5% inden krisen. Den toppede i april med 14,7%.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere og skal glæde os over udsigterne til fornyet fremgang på den anden side af Atlanten. Det vil smitte positivt af på dansk økonomi. Den danske eksport til USA er braget op, som læner sig op ad at være vores største eksportmarked. Eksporten til USA beskæftiger omkring 90.000 danske arbejdspladser.