Fremgang i tysk erhvervstillid - særligt forventningerne til fremtiden skiller sig positivt ud

Dagens tal tegner et billede af en tysk økonomi, som er i fremgang, men også at fremgangen har mistet noget momentum.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal for er­hverv­stil­li­den i Tyskland viser ny fremgang. Den samlede erhvervstillid stiger til 92,6 i august mod 90,4 i juli. Tallene kommer fra IFO, som spørger 7.000 tyske virksomheder om deres vurdering af den nuværende situation samt for­vent­nin­ger­ne til fremtiden.

Dagens tal tegner et billede af en tysk økonomi, som er i fremgang, men også at fremgangen har mistet noget momentum. Fremgangen kommer desuden på den billige baggrund ved, at er­hverv­stil­li­den i april målte sit laveste nogensinde. Den er sidenhen vandret opad, men altså fra et historisk lavt udgangspunkt, så det var vores klare forventning, at den skulle op. Tysk økonomi dykkede med næsten 10% i 2. kvartal, som vi også så tydelige spor af i er­hverv­stil­li­den. Men selvom tilliden nu er steget fire måneder i streg, så er niveauet fortsat et godt stykke under det, som vi så inden krisen. Lægger vi det faktum sammen med, at fremgangen er bremset op, så giver det altså næring til den bekymring om, at genopretningen kan blive mere langtrukken. Det er ikke voldsomt overraskende i lyset af, at smit­tespred­nin­gen så småt er taget til igen i Tyskland. De helt samme konturer så vi i er­hverv­stil­li­den givet ved sidste uges PMI-tal.

Et lys i dagens tal er, at for­vent­nin­ger­ne til de kommende 6 måneder viser fin form. På trods af at indekset skuffer en anelse, så stiger det fortsat. For­vent­nin­ger­ne stiger således til 97,5 mod 96,7 i sidste måned og rammer dermed det højeste i næsten to år. Inden krisen lød værdien på omkring 93. Naturligvis skal optimismen omkring fremtiden hos virksomhederne også ses i lyset af den billige baggrund med det store tilbageslag og dybe dyk for nogle måneder tilbage, men det bidrager til den forsigtige optimisme, som vi fortsat sidder med. Vurderingen af den nuværende situation stiger til 87,9 mod 84,5 måneden før, men her er man fortsat markant under før-krise niveau, hvilket på ingen måde er nogen overraskelse.

Vi ser uændret coronakrisen som en ekstrem dyb krise, men også relativt kortvarig. En del af optimismen er desuden hængt op på massive hjælpepakker i europæisk økonomi og en historisk lempelig pengepolitik. En betydelig risiko er dog, at genopretningen trækker ud, hvilket også er at spore i tallenes med den langsommere fremgang i tilliden. Og selvom vi endnu er optimistiske på den tyske økonomi, så er der flere iboende risici. Ikke mindst øget smit­tespred­ning, som der igen er begyndt at komme konturer af i Tyskland. Det giver naturligvis næring til bekymringen om en langsommere genopretning, som der også er konturer af i dagens tal. Samtidig kom coronakrisen på dårligt tidspunkt for den tyske økonomi, som op til krisen indtræden havde stået mere eller mindre stille i et år. Det er til forskel for blandt andet den danske økonomi, som vidste solid fremgang og i en mere robust forfatning op til krisen.

Der er med danske øjne også god grund til at følge den tyske økonomi nøje. Selvom titlen er truet af USA, så er Tyskland stadig vores største handelspartner, hvor omkring 115.000 danske jobs er relateret til eksporten mod Tyskland. Samtidig har Tyskland også en ikke uvæsentlig betydning for den samlede europæiske økonomi, og for hvordan vi i fællesskab bevæger os gennem krisen. Ender vores største handelspartner i en længerevarende recession med en særdeles afsmittende effekt på resten af Europa, så vil det i høj grad også skabe en regning at betale herhjemme i form af en lavere eksport over en længere periode.

Relaterede artikler