Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Den tyske erhvervstillid overrasker positivt

Den tyske erhvervstillid overrasker positivt

18. december 2020
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Tyskland, viser at den tyske erhvervstillid stiger i december. Erhvervstilliden er målt ved det tyske IFO-indeks, hvor 7.000 tyske virksomheder spørges til deres vurdering af den nuværende økonomiske situation samt deres forventninger til fremtiden. I december lød IFO-indekset på 92,1 mod 90,9 i november. Der var forventet et fald til 90, hvorfor dagens tal er en positiv overraskelse.

Vurderingen af den økonomiske situation er i december på 91,3 mod 90 i november. Forventningerne til økonomien over de næste 6 måneder lander på 92,8 i december mod 91,8 i november. Begge indeks overrasker positivt, da vurderingen af den nuværende situation var forventet at lande på 89, mens fremtidsforventningerne forventedes at lande på 92,5.

Den positive overraskelse er en god nyhed, og bekræfter også den udvikling vi så i PMI-tallene, der også overraskede positivt. Vi kommer dog ikke uden om tysk økonomi står i en svær tid, hvor man igen slås med smittespredning og restriktioner. Heldigvis vurderer erhvervslivet trods alt situationen bedre i dag, end tilbage i april hvor vurderingen af økonomien lød på 79,4 og fremtidsforventningerne lød på 71,6. Det er altså gået fremad siden da, men vi kommer ikke uden om, at den seneste tids smittespredning og dertilhørende restriktioner stadig holder økonomien tilbage, men dog langt fra i det omfang, vi var vidne til i starten af krisen.

Vi er fortsat forsigtige optimister på den tyske økonomis vegne. Den nuværende økonomiske tilbagegang er væsentlig mindre end i foråret, da industrien denne gang ikke lider samme tilbagegang. Så selvom servicesektoren er hårdt ramt af restriktionerne, så køre store dele af den tyske økonomi videre, og det skal vi glæde os over.

Set fra vores egen andedam er situationen i den tyske økonomi bekymrende, da Tyskland er et af vores vigtigste eksportmarkeder. Vores eksport til Tyskland beskæftiger omkring 115.000 danske arbejdspladser, og ender den tyske økonomi, mod vores forventning, i en længere tilbagegang, vil mange af de job komme i farezonen,